2024. április 20., szombat

Új utak, új üzemek, új munkahelyek

A topolyai ipari parkba látogatott Kislinder Gábor polgármester

Topolyán, a város területén és az ipari parkban több helyen építkezések zajlanak. A községi önkormányzatban arra is ügyelnek, hogy a jelenlegi fejlesztések illeszkedjenek a különféle hosszú távú tervekhez.

Befejezéséhez közeledik egy 180 méteres hosszúságú, hat méter széles útszakasz kiépítése az ipari parkban (Tóth Péter felvétele)

Befejezéséhez közeledik egy 180 méteres hosszúságú, hat méter széles útszakasz kiépítése az ipari parkban (Tóth Péter felvétele)

Az ipari parkban, illetve az ipari parkhoz vezető utak tervezésénél, építésénél a Belgrád–Budapest gyorsvasút megépítéséhez alkalmazkodtak. Az Újvidék utcában most készült el egy bekötőút 365 méteres szakasza, melyet munkatársai kíséretében tegnap megtekintett Kislinder Gábor polgármester. A három méter széles szignalizációval is ellátott útszakasz kiépítése forgalmi adóval együtt 6,3 millió dinárba került. Elkészültével a Pannónia Print nyomdától, illetve az egykori Inomag épülete előtti parkolók irányából könnyebben megközelíthető az ipari park területe. Kislinder elmondta, hogy a környék polgárai, elsősorban az Újvidék utcában lakók szempontjából is fontos volt a szakasz megépítése, mivel így szükség esetén sürgősségi járművek is könnyebben megközelíthetik a városrészt. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a már meglévő tervek szerint két vasúti aluljáró épül majd ki Topolyán, ahol a gépjárműforgalom számára zavartalan lesz a közlekedés, illetve a gyalogosok és kerékpárosok számára is egy aluljáró megépítését tervezik.

Az ipari parkban készülő útnál a polgármester és a községi tanács tagjai (Tóth Péter felvétele)

Az ipari parkban készülő útnál a polgármester és a községi tanács tagjai (Tóth Péter felvétele)

A topolyai ipari park területén folyamatosan zajlanak a fejlesztések. Egy 180 méteres hosszúságú, hat méter széles útszakasz kiépítése éppen a befejezéséhez közeledik. A beruházás értéke forgalmi adóval együtt 9,4 millió dinár. Az út valójában már elkészült. Még az aszfaltra az úgynevezett felső „koptatóréteg” kialakítása maradt hátra, valamint a mellette lévő vízelvezető árok kialakítása van folyamatban. A kivitelezés jogát a versenypályázaton a temerini Lukač Putevi cég nyerte el mindkét útszakasz esetében. A cég képviselője, Detki Dániel építésvezető-mérnök elmondta, hogy az ipari parkon belüli szakasz megépítése a jövő héten be is fejeződik. Azt is elmondta, hogy az aszfaltréteget egy vastag kőréteggel megalapozott részre húzták rá, alkalmazkodva ahhoz az elváráshoz, hogy az ipari park területén nagy számban közlekednek majd tehergépjárművek, és eleget kell tenni az elvárásoknak ilyen szempontból is.

Kislinder Gábor azt is elmondta, hogy az ipari park területén a Midmas cég új üzeme, valamint a tejgyár is elkészült, és hamarosan megkezdhetik működésüket. Kiemelte, hogy folyamatosan új befektetők is érdeklődnek a topolyai lehetőségek iránt. Jelen pillanatban három céggel folynak megbeszélések. Ezek közül kettőnek a tevékenysége az agráriumhoz köthető, míg egy cég a fémipar területén tervez beruházni. Az ipari park területén a befektetők idevonzása szempontjából fontos a jól kiépített infrastruktúra.

Az úthálózatot az igényeknek megfelelően folyamatosan építik, elkészült a szennyvízelvezető hálózat, új trafóállomások biztosítják az áramellátást. Az ipari parkban már működik a Kite Kft. logisztikai központja, azzal egy időben kezdte meg működését a Gebi Kft. telephelye is. A polgármester a sajtónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a vonzó földrajzi elhelyezkedés mellett az ipari park fejlett infrastruktúrájával is vonzóvá válik a befektetők számára. Kitért rá, hogy a hamarosan megnyíló tejgyár jelentősége nem csak abban rejlik, hogy munkahelyek létesülnek, illetve az adóbevételek is nőnek. Sokrétű a jelentősége, hiszen a helyi tejtermelők, beszállítók szempontjából is fontos ez a beruházás, de hasonló a helyzet a többi épülő üzem esetében is.