2024. április 19., péntek

Climathon Szabadkán is

A világszerte megszervezett ötletbörzén a hulladék újrahasznosítására keresik a válaszokat

A globális környezetvédelem céljából mintegy száz városban szervezik meg a Climathon 2019 megmozdulást. A világszerte megszervezett ötletbörzén napjaink aktuális környezeti problémáira keresik a választ. A rendezvényhez Szabadka is csatlakozik, október 25-én 14 órakor tartják meg az ötletbörzét a Startit Központban. A szervezők a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón szerdán elmondták, leginkább a fiatalokat kívánják megszólítani, de bárki eljöhet, akinek jó ötlete van a szemét feldolgozásának, visszaszorításának, vagy újrahasznosításának témájában. A résztvevők elgondolásainak minden városban a helyi kihívásra kell fókuszálnia, Szabadka önkormányzata az újrahasznosítás tematikáját tűzte ki célul.

Petar Stojanović, Szabadka város környezetvédelmi ügyintézője a sajtótájékoztatón elmondta, Szabadka mindig az elsők között csatlakozott a környezetvédelmi akciókhoz.

– A hulladékgazdálkodás témáján belül a textil-, az elektronikai hulladék feldolgozásán ötletelhetnek az érdeklődők, de az elemek és a fáradt olaj újrahasznosításáról is várunk elképzéseket – mondta az ügyintéző, majd reményét fejezte ki, hogy az újszerű gondolkodásmód a szeméttermelés visszaszorításához vezethet.

Lazar Kaluđerović, a Jobb Életért Egyesület társalapítója elmondta, hogy a rendezvényre csapatban is lehet jelentkezni, az egynapos foglalkozás során pedig mentorok segítik majd jobban kifejteni a résztvevők elképzeléseit. A szervezők elmondták, fontos, hogy az elgondolás megvalósítható legyen, életszerű a kivitelezés és finanszírozás kapcsán is. A nyertes ötleteket szimbolikus értékű vásárlási utalvánnyal jutalmazzák meg. A benevezési határidő október 22-éig tart.