2024. április 25., csütörtök

Helytelenül étkezünk

A szabadkai Közegészségügyi Intézet középiskolások körében népszerűsíti az egészséges táplálkozást

Ma van az élelmezés világnapja. Ebből az alkalomból a szabadkai Közegészségügyi Intézet a héten számos egészségnépszerűsítő akciót tart a városban, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet a helyes táplálkozás fontosságára. A világnappal kapcsolatban dr. Nada Kosić Bibić, a Közegészségügyi Intézet Egészségnépszerűsítő Központjának vezetője nyilatkozott lapunknak, aki a városunkban is nagy problémát jelentő túlsúlyosságra hívta fel a figyelmet.

Október 16-át az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete 1979-ben nyilvánította az élelmezés világnapjává.

– A világnapon számos országban tartanak különböző akciókat, rendezvényeket, amelyet minden évben egy adott témakörnek szentelnek – mondta dr. Nada Kosić Bibić. – Az idén ez a helyes táplálkozás és az éhínség elleni küzdelem. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének adatai alapján azt mondhatjuk, hogy jelenleg több, mint 800 millió ember éhezik a világon. Emellett az életmódunkban, és ezen belül a táplálkozásban tapasztalható változások miatt azt is elmondhatjuk, hogy a világ egyes részein viszont a túlsúlyosság jelenti a nagy problémát. Függetlenül attól, hogy emberek milliói éheznek, az ENSZ adatai szerint több ember hal meg a túlsúly okozta szövődményekben, mint éhezésben. A túlsúly kialakulásának oka pedig a helytelen táplálkozás és a testmozgás hiánya. Évente 3,4 millió ember hal meg valamilyen túlsúly okozta betegségben. Jelenleg 670 millió felnőtt ember, 120 millió 5 és 19 év között fiatal és 40 millió 5 év alatti gyermek túlsúlyos a világban – mutatott rá a szakember, és hozzátette, hogy Szerbiában a lakosság mintegy fele küszködik a felesleges kilókkal.

Nada Kosić Bibić elmondta, hogy a túlsúly közvetlen kiváltó oka a szív- és érrendszeri betegségeknek, a szívinfarktusnak, az agyvérzésnek vagy éppen a cukorbetegségnek. A felesleges kilók pedig a helytelen étkezés velejárói.

– A különböző kutatások azt mutatják, hogy a vajdasági lakosok többségének különösen rossz az étkezési szokása, és nem mozog eleget. A legnagyobb probléma a rendszertelen étkezés. Bizonyos étkezéseket, a legnagyobb százalékban a reggelit, kihagyják. Emellett, főleg a felnőtt lakosság, nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt és zöldséget. Adataink szerint a lakosság mindösszesen mintegy 40 százaléka vesz magához elegendő gyümölcsöt és 50 százaléka elegendő zöldséget. Ezenkívül túl sok fehér kenyeret, sót és zsírt fogyasztanak. Valójában itt arról van szó, hogy megszűnt a hagyományos, falusi étkezés, ami jellemző volt tájainkra. Ennek velejárója volt, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt használtunk étkezéseink során. Ma már viszont főleg gyors ételeket, gyárilag átdolgozott élelmiszereket és magas cukortartalmú termékeket fogyasztunk – magyarázta Nada Kosić Bibić.

A fentiekhez hozzátette, hogy a megváltozott étkezési szokások mellett a modern technológiai eszközök elterjedése következtében az emberek sokkal kevesebbet mozognak, mint korábban, ami tovább növeli a túlsúly kialakulásának kockázatát.

Nada Kosić Bibić elmondta, hogy az intézet a középiskolás diákok körében is igyekszik a helyes táplálkozást népszerűsíteni. Hétfőn a Politechnikai Középiskolában, kedden pedig a Svetozar Marković Gimnáziumban tartottak műhelymunkákat a diákok számára. Emellett ma, szintén a gimnáziumban, a diákok az intézet szakembereivel együtt megtartják az egészséges ételek bazárját, amelynek témája a sütőtök.

– A műhelymunkák keretében négy órán keresztül az egészséges étkezés fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Úgy gondoljuk, hogy a középiskolások szokásain még változtathatunk. A műhelymunkák keretében interaktív feladatokat kell megoldaniuk a fiataloknak. Például az egyik műhelymunkánkon az a feladat, hogy egy étlapot készítsenek el, reggelivel, ebéddel, vacsorával és két uzsonnával, úgy hogy a megfelelő kalóriamennyiségre is ügyelniük kell. Így a diákok megtudhatják, hogyan néz ki egy megfelelő étrend, mi pedig képet kaphatunk étkezési szokásaikról. Egy másik műhelymunkán pedig a diákok kiszámolják mennyi cukrot visznek be szervezetükbe a különböző üdítőitalokkal. Hozzátenném, hogy a gimnáziummal fennálló tíz éves együttműködésünknek köszönhetően az intézmény étkezdéjében megváltoztatták az ételkínálatot. Így azokat az egészséges ételeket és italokat, amelyekről ezeken a műhelymunkákon szó esik, a diákok megvásárolhatják az étkezdében, míg a károsak, például az energiaitalok, már lekerültek a polcokról – nyilatkozta Nada Kosić Bibić.