2024. március 29., péntek

A rászorulókért szól a hegedű

Mága Zoltán tíz nap alatt húsz koncertet ad Vajdaságban

Kedden vette kezdetét Mága Zoltán húsz helyszínből álló vajdasági koncertkörútja. A 100 templom jótékonysági koncertsorozat első vajdasági helyszíne a szabadkai Szent György-templom volt. A hegedűművész a Budapest Gypsy Band kíséretében lépett fel. A közönség a klasszikus zenén kívül a magyar népdalokból és filmzenékből is kaphatott egy kis ízelítőt. Olyan dalok csendültek fel, mint a Monti-csárdás, Brahms V. Magyar tánca vagy A csitári hegyek alatt című népdal. A közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat, a koncert végén pedig mindenki állva tapsolt. Mága Zoltán a fellépés végén egy-egy CD-vel kedveskedett a legkisebbeknek, valamint a legidősebb és a legtávolabbról érkezett nézőknek.

– Nagyon örülök neki, hogy a 100 templom jótékonysági koncertsorozat 65. állomását itt tarthattuk meg Szabadkán, ebben a gyönyörű katolikus templomban. Immár második alkalommal indítottam útjára a 100 templom jótékonysági koncertsorozatot, elsősorban azért, hogy segítsünk a rászorulókon. A magyar emberek összefogásának köszönhetően eddig több mint 100 millió forinttal sikerült támogatnunk a bajba jutott embereket határon innen és túl. Segítettünk beteg gyermekeket, kórházakat, iskolákat, szépkorúakat, és sok esetben templomok felújításáért is megszólalt a hegedű. Nagyon büszke vagyok arra, hogy nemrég egy beteg kisfiúnak gyűjtöttünk, az egész ország és a határon túli magyarság is megmozdult. A kisfiú részére több mint 700 millió forint gyűlt össze. Az emberek megmutatták, hogy ha baj van, akkor összefognak, és hegyeket tudnak megmozgatni. Annak is örülök, hogy itt lehetek Vajdaságban. Nemrég a szabadkai Zsinagógában játszottunk, és óriási sikert arattunk. Akkor megígértem, hogy ha tehetem, visszajövök. Ma állva tapsolt a közönség. Nagyon hálás vagyok a vajdasági magyaroknak – emelte ki Mága Zoltán.

A hegedűművész vajdasági koncertkörútjának védnöke Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

– Az adományok a CMH Alapítványba kerülnek majd. A CMH Alapítvány immár négy éve működteti a tanyagondnoki rendszert, amelynek több mint 700 gondozottja van. A tanyagondnokok heti rendszerességgel látogatják a gondozott személyeket. Olyan emberekről van szó, akik tanyákon, peremvidéken, elhagyatott utcákban élnek egész Vajdaság-szerte. Nagy szükségük van minden támogatásra. Arra a támogatásra is, amelyet a tanyagondnoki rendszeren keresztül biztosítani tudunk, vagyis arra, hogy legyen valaki, aki összevágja a fát, levágja a füvet, beszerezze a szükséges orvosságokat. Szükségük van arra is, hogy ezekkel az adományokkal, amelyeket ezen a húsz helyszínen gyűjtünk majd össze, segítsük őket a télirevaló beszerzésében. Nagy öröm számomra, hogy Mága Zoltán húsz helyen koncertezik az elkövetkező tíz napban. Óriási az érdeklődés, több mint 10 000 jegy talált gazdára. Olyan helyekre fogunk elmenni, ahol emberemlékezet óta nem volt magyar muzsika, például Szávaszentdemeteren vagy Belgrádban. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon megerősítő és felemelő élmény lesz mindannyiunk számára – nyilatkozott Pásztor István.

Mága Zoltán ugyanezen a napon 20 órakor a csantavéri Páduai Szent Antal-templomban is koncertezett. A hegedűművész tegnap a horgosi Nepomuki Szent János-templomban és a magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templomban lépett fel.

A 100 templom jótékonysági koncertsorozat Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.