2024. március 19., kedd

Orosz csapatok átkeltek az Eufráteszen és elérték Kobane települését

Orosz csapatok keltek át keleti irányban az Eufrátesz folyón és elérték az észak-szíriai Kobane települését szerdán, miközben a szíriai kormányerők már bevonultak a közvetlenül a török határon található városba - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat és az al-Majadín szíriai állami televízió.

"Az orosz csapatok elérték a Kobane határában lévő térséget, a várostól 4-5 kilométerre (vannak), miután átlépték az Eufráteszt" - közölte az OSDH. Kobane mindössze 60 kilométerre van Manbídzstől, amelynek térségét a szíriai hadsereg kedden vonta ellenőrzése alá.
Az al-Majadín televízió szerint a nap folyamán a szíriai hadsereg egységei beléptek Rakka városába is, ahol több ellenőrzőpontot létesítettek.
A Damaszkusszal szövetséges orosz haderő katonákat vezényelt Északkelet-Szíriába az előrenyomuló szíriai kormányerők, illetve a török hadsereg és szövetségesei közé, hogy egyrészt kitöltse az amerikai kontingens távozása miatt keletkezett űrt, s elejét vegye Ankara és Damaszkusz fegyveres összecsapásának.
A Ria Novosztyi hírügynökség kedden az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy orosz katonai rendészek járőröznek a szíriai és a török hadseregek között.
Az orosz és szíriai csapatmozgás mindössze napokkal követte a szíriai rezsim és az észak-szíriai kurdok vasárnapi egyezségét, amelynek az alapját az képezte, hogy a szír csapatok bevonulnak egyes észak-szíriai területekre, a többi között az Aleppó tartománybeli Manbídzs városba is, hogy megvédjék ezeket a török hadműveletektől, és átvegyék a szíriai-török határ ellenőrzését a kurd milíciáktól.
A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában a korábban amerikai támogatást élvező kurd milíciák, továbbá az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen.
Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.
Az amerikai csapatok kivonulását követően pártfogó nélkül maradt kurdok az Oroszország támogatását élvező Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz fordultak segítségért.