2024. április 20., szombat

Fél óra alatt Belgrádból Újvidékre

A Belgrád–Budapest gyorsvasút várhatóan négy év múlva elkészül

Két év múlva, vagyis 2021 őszén már csak fél órába telik vonattal eljutni Újvidékről Belgrádba. Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter mai bejelentése szerint ugyanis akkorra fejeződnek be a két város közötti gyorsvasút építőmunkálatai. A teljes szerbiai vasúti szakaszra azonban, amely Belgrádtól Magyarország határáig vezet, 2022–2023-ig még várni kell.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Zorana Mihajlović ma megtekintette, hogyan haladnak a munkálatok a Belgrád–Budapest gyorsvasút Belgrád és Újvidék közötti részén. A Belgrád központja és Ópazova közti szakaszon tett látogatása során az újságíróknak elmondta, hogy ez a beruházás nemcsak Szerbia, hanem Magyarország számára is jelentős, és Délkelet-Európa legnagyobb és legértékesebb beruházásáról van szó. Az akár 200 kilométeres óránkénti sebességet is elérő Belgrád–Budapest gyorsvasút megépítése megközelítőleg 4 milliárd euróba kerül, a szerbiai szakasza mintegy 2 milliárd eurós beruházást igényel.

A miniszter asszony elmondta, a gyorsvasút megépítése nemcsak azért fontos, mert sokkal gyorsabban eljuthatunk egyik vagy másik városba, hanem azért is, mert ezáltal Szerbia bekapcsolódik az Egy övezet, egy út kínai kezdeményezéssel indult nemzetközi kereskedelmi útvonalba, amit új selyemútnak is neveznek. Szerbia ugyanis egyike annak a 17 közép- és kelet-európai országnak, amely aláírta Kínával a szándéknyilatkozatot ennek a projektumnak a megvalósítására.

Mihajlović részletezve a munkálatok ütemtervét rámutatott, hogy a 34,5 kilométer hosszú szakaszon a tervezett munkálatok 40 százaléka már elkészült.

Köszönetet mondott a kínai és a szerb vasúti társaságnak is, hogy szinte 24 órán át dolgoznak a gyorsvasút kiépítésén, hogy a megszabott határidőn belül befejezzék a munkálatokat. Az építkezést az európai standardoknak megfelelően végzik, amit egy szakavatott ellenőrző szerv felügyel. Szavai szerint így nemcsak a vasút ezen szakasza készülhet el 2021-re, hanem az újbelgrádi buszpályaudvar is, amit közel az újbelgrádi vasútállomáshoz, a valamikori bolhapiac helyére költöztetnek.

Mihajlović elmondta azt is, hogy az Újvidék és Szabadka közötti szakaszon csak jövőre, várhatóan 2020 februárjában vagy márciusában kezdődnek el a munkálatok, a kormány azonban már aláírta a szükséges szerződéseket.

– A gyorsvasút teljes szerbiai szakasza 2022-re vagy 2023-ra készül el, és várhatóan akkorra lesz kész a magyarországi rész is – emelte ki Zorana Mihajlović.

Miroljub Jeftić, a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra Közvállalat megbízott igazgatója az építkezés helyszínén arra mutatott rá, hogy a vasút építésénél használt ősszes építőanyag tanúsítvánnyal rendelkezik, külön figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonságra, és a legkorszerűbb műszaki megoldásokat vezetik be.

A kivitelező a Belgrád–Ópazova szakaszon a kínai China Railway International és a China Communications Construction Company (szerbiai képviselete). A velük szerződött munkálatok összértéke 350,1 millió dollár (317,5 millió euró).