2024. április 25., csütörtök

Vulgáris, bántó, szexista megnyilvánulás

Az újságíró-szervezetek és az SZHP tagjai elítélték Trifunovićnak a köztévé műsorvezetőjére tett megjegyzéseit

„Az Olivera Jovićević által vezetett műsor kizárólag arra szolgál, hogy Olivera Jovićevićnek ne kelljen telefonhívásra dolgoznia 150 eurós órabérért. A marihuána legalizálása mellett azonban a Szabad Polgárok Mozgalma azért is harcol majd, hogy legalizálják a prostitúciót is, így sok szerkesztőség irányítását vehetik majd át a valóban újságírónak számító személyek” – tette közzé sértő megjegyzését a Twitter közösségi hálózaton Sergej Trifunović, az SZPM elnöke, melyet a hálózaton előbb számos támogató megjegyzés, a média világában és politikai életben pedig számos elítélő megjegyzés kísért. Vladimir Todorić, Vuk Jeremić korábbi külügyminiszter Néppártjának a képviselője tovább „viccelődött” a Twitteren, s azt mondta, Trifunović túlzásba esett, amikor 150 euróra saccolta a műsorvezetőnő szolgáltatásainak értékét. Egy további, alpári megjegyzés arról szólt, hogy írója mi mindent művelne a tévés műsorvezetővel, amire Trifunović még válaszolt is: „Megteheted. A jövendőbeli elnök ezt megígéri neked. Igaz, akkorra már csak 60 eurót fog érni, mert a nagymamák kategóriájába (GILF) tartozik.”

A sértő megjegyzések azután láttak napvilágot, hogy a közszolgálati televízió aktuális politikai műsorában a választások témakörében szólalhattak meg a vendégek, s az ellenzék úgy véli, az említett műsorvezető túl elnéző volt a hatalmi párt képviselőjével szemben, aki folyamatosan félbeszakította ellenlábasait.

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) ma közleményben reagált a megjegyzések kapcsán. Mint fogalmaztak, Trifunović egyértelműen arra célzott, hogy az újságírónő prostituált, ez pedig semmiképpen sem illik olyasvalakihez, aki egy polgári politikai szervezet vezetőjének tartja magát, ráadásul az állam élére is szívesen kerülne.

Az újságíró-szervezet megállapította, hogy számos módja van egy újságíró bírálásának, annak, hogy valaki kétségbe vonja a professzionalizmusát, pártatlanságát, objektivitását, viszont a szexista kijelentések vagy bármilyen más sértések egyszerűen megengedhetetlenek. A politikusoknak és a közügyeket ellátó tisztségviselőknek nem lenne szabad megengedni maguknak azt, hogy így viselkedjenek, semmibe vegyenek valakit a nyilvánosságot kihasználva – értékelte a NUNS.

A Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) is közleményt adott ki, melyben elítélte a Twitter-bejegyzés tartalmát, szexista, vulgáris megnyilvánulásnak nevezve, aminek nincsen helye a közéletben és a társadalmi párbeszédben.

A későbbiekben hevesen reagáltak a történtekre a Szerb Haladó Párt tagjai is. Marko Đurić, a Koszovó-ügyi iroda vezetője szerint az ellenzéki politikusok ismét tanúbizonyságot tettek politikájuk milyenségéről, s a nők jogainak védelmére és az emberi méltóság tiszteletben tartására szólított fel. Mint mondta, igaz, hogy a műsorvezetőnőt nem tartja a Szerb Haladó Párt szimpatizánsának, a szervezet mégis mindent megtesz azért, hogy a szélhámosokat, nőgyűlölőket távol tartsa a közélettől, s ne tegye számukra lehetővé szennyezésüket a kijelentéseikkel. Marija Obradović, az SZHP képviselője azt mondta, hogy amennyiben az SZPM nem határolódik el hivatalosan elnökének efféle kijelentésétől, kénytelen lesz tudomásul venni, hogy a mozgalomnak a nők lincselése képezi a választási programját. Véleményének adott hangot, hogy a nyilvánosságnak el kell ítélnie az efféle bántó megnyilvánulásokat, egyébként azok célpontjai érzik majd magukat védtelennek, veszélyeztetettnek. Milenko Jovanov, a párt tartományi frakcióvezetője szerint itt lenne az ideje annak, hogy az illetékes állami szervek „elszórakozzanak” az ilyen kijelentésekkel, és intézkedjenek kinyilvánítóikkal szemben. A neonáci megnyilvánulások legújabb példájának nevezte Trifunović sorait, s kritizált minden olyan témával foglalkozó szervezetet és állami szervet, amely hallgatásba burkolózott a történtek után. Véleménye szerint Olivera Jovićevićnek egyetlen bűne van, hogy nem úgy vezeti a műsorait, ahogyan azt az ellenzékiek elképzelik, s emiatt a legkegyetlenebb támadásoknak van kitéve.