2024. április 23., kedd

Tíz év leglassúbb növekedésére számíthat a világ

A kedvezőtlen piaci reakciók, a nemzetközi kereskedelmi konfliktusok és az üzleti bizakodás lanyhulása miatt az idén szinte biztosan gyengébben teljesít a világgazdaság, mint tavaly. Ezt a véleményt erősíti az a tény is, hogy a legtöbb jelentős gazdaságban már visszaesés tapasztalható a feldolgozóiparban, miközben a kulcsfontosságúnak számító szolgáltató ágazat is elveszítette a lendületét, s immár nagyon közel került a stagnáláshoz.

A világgazdaság lassulása fél százalék körüli is alakulhat, és a visszaesés jövőre is folytatódhat. A globális bruttó hazai össztermék (GDP) csökkenése 2020-ban már megközelítheti az egy százalékot, ami csaknem ezermilliárd dollár veszteségnek felel meg.

A szakértők többsége egyetért a Nemzetközi Valutaalap legújabb előrejelzésével, amely szerint az idei növekedés üteme „az évtized eleje óta a leglomhább lesz”.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrég közzétett jelentésében már „csak” 2,9 százalékos idei globális GDP-növekedésre számít az eddig feltételezett 3,2 százalékos helyett. A világgazdaság ilyen lassan csak a 2008. évi pénzügyi válság idején nőtt.

Az OECD a világ tizenkilenc vezető és legnagyobb feltörekvő gazdaságát, valamint az EU-t tömörítő szervezetéről (G20) is azt írja, hogy tagjainak a tavalyi 3,8 százalékos, átlagos növekedése az idén legjobb esetben sem haladja meg a 3,1 százalékot. Az euróövezetben is visszaeséssel kell számolni, vagyis a 2018-as 1,9 százalék helyett be kell érni az 1,1 százalékos bővüléssel. Az Egyesült Államokban pedig a 2,4 százalékkal, a tavalyi 2,9 százalék helyett.

Jövőre azonban már némi élénkülésre számít az OECD. Szerinte globális szinten három százalékkal nő a gazdaság 2020-ban, a G20-országcsoportban pedig 3,2 százalékkal. Kínában és az Egyesült Államokban is folytatódik a növekedés (jövőre), de már korántsem olyan ütemben, mint az idén. Az OECD egyébként úgy véli, hogy az amerikai–kínai kereskedelmi háború Pekinget viseli meg jobban.

A szervezet jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy az Egyesült Királyság rendezetlen kilépése az EU-ból recesszióba taszíthatja az országot. Ez már jövőre bekövetkezhet, s a brit GDP két százalékkal is csökkenhet, ha Nagy-Britannia egyezség nélkül távozik az EU-ból. Az Unióban bennmaradó 27 államot szintén negatívan érintené a rendezetlen kilépés: rövid távon fél százalékkal esne vissza a közösség átlagos növekedési üteme.

A kedvezőtlen változások már éreztetik hatásukat a világkereskedelemben is, amire a 2008-as válság óta nem volt példa. Szerencsére a csökkenés mértéke még nem fenyegető. Ha viszont elmérgesedik a kereskedelmi háború, tovább lassul a kínai gazdaság, és megegyezés nélkül lépnek ki a britek az EU-ból, akkor jövőre is visszaeshet a globális kereskedelem.

A kedvezőtlen adatokat azonban nem szabad eltúlozni, mert ezekből eddig még senki nem következtetett mély, esetleg elhúzódó recesszióra. Csupán annyit állapítottak meg a mérvadó intézetek, szervezetek, hogy 2008 óta az idén lesz a leglassúbb a globális GDP-növekedés.