2024. április 20., szombat

Konténereket kapnak a falvak

Zombor város polgármester asszonya minden hónapban fölkeres egy-egy helyi közösséget, újabban a falvakat járja. Meghallgatja az ott élők panaszait, a közösség életminőségének javítására tett ötleteit, javaslatait. Mindegyik faluban hasonló problémákkal szembesülnek a polgárok, eddig olyan hely nem volt, ahol a polgármesternek nem vetették volna föl a lomtalanítás kérdését.

A városban a március–áprilisban sorra kerülő, a Tisztaság hónapja elnevezésű akció keretében a Čistoća kommunális közvállalat minden szemetet eltakarít, legyen az kommunális hulladék, építkezési törmelék, megunt bútordarab, elromlott háztartási gép stb. A városban élők emellett év közben is megszabadulhatnak a méretesebb, a háztartási szemeteskukába nem férő hulladéktól, vannak szakosodott szemétgyűjtők, akik elviszik a papírt, az üveget, az elektromos készülékeket, a vasat, mert a hulladékfeldolgozó átveszi a másodlagos nyersanyagot. Az egyéb, nagyobb méretű szemetet meg elnyelik a méretesebb közösségi szemétgyűjtő konténerek.

A falvakban őszre tolódik az évi lomtalanítás, ilyenkor a köztisztasági vállalat ilyen nagyobb konténereket helyez ki a települések több pontján, majd miután a polgárok megtöltik azokat, tartalmukat elszállítja a városi szeméttelepre.

Most is várják már ezeket a konténereket, de folyamatosan igényt tartanának rájuk, hiszen darabos törmelék egész évben termelődik a falvakban is. A Čistoća közvállalat jól tudja, hogy ha a polgároknak nincsen módjában legálisan megszabadulni az ilyen hulladéktól, valahová úgyis kidobják, a szemétkupac pedig mintegy varázsütésre szemétlerakóvá növekszik. Az ilyen illegális szemétlerakók eltakarítása, legyen a kupac viszonylag kisméretű is, többe kerül, mint a hulladék folyamatos begyűjtése és elszállítása.

A közvállalat most elhatározta. hogy fölszámolja a városban és a falvakban az ilyen depóniákat, majd szemétgyűjtő konténereket helyez ki a falvakba, amelyeket egész év alatt folyamatosan ürít. Az erre vonatkozó tervét és a megvalósításhoz szükséges póteszközökre vonatkozó igényét bemutatta a városi tanácsnak, amely legutóbbi értekezletén jóváhagyta a falusi hulladékkezelés új módszerét.