2024. április 25., csütörtök

Újvidéken 2021-től betiltják a műanyagzacskót

A városi képviselő-testület pénteki ülésén a városi tanács ajánlatára döntést hoznak majd arról, hogy 2021-től székvárosunk területén betiltják a műanyagzacskók használatát.

A székvárosban komoly gondot okoz a szeméttárolás, a hulladék jelentős része nejlonzacskó (Ótos András felvétele)

A székvárosban komoly gondot okoz a szeméttárolás, a hulladék jelentős része nejlonzacskó (Ótos András felvétele)

A terv szerint a tanácsnokok a zacskók betiltásán kívül elfogadják azt a beterjesztést is, amelynek értelmében jelentős bírságok szabhatók majd ki azokra a boltokra, üzletekre, amelyek a tilalom ellenére továbbra is forgalmazzák a műanyagzacskókat. A városi környezetvédelmi felügyelőséget bízzák meg az új szabályzat betartásával. A tervezett szabályzat kimondja majd: tilos a műanyagzacskók forgalmazása az újvidéki üzletekben, kivételt képeznek a biológiailag lebomló zacskók, amelyek használatát továbbra is engedélyezik. A tilalom mindegyik kis- és nagykereskedésre egyaránt vonatkozik majd, ezek mellett az újvidéki zöldpiacokon és a nejlonpiacon is betiltják a műanyagzacskók használatát.

A tilalom nem vonatkozik az előzőleg, műanyagba csomagolt termékekre. Az új szabályzat felügyeletét a városi környezetvédelmi felügyelőség végzi. A 021.rs hírportál beszámol arról, hogy azok a jogi személyek, akik vétenek az új szabályzat ellen, és továbbra is műanyagzacskóba csomagolják termékeiket, 150.000 dináros bírsággal számolhatnak, a vállalat felelős személye pedig 25.000 dináros büntetést kaphat. A vállalkozókra szabálysértés esetében 75.000 dináros bírság vár, a magánszemélyeket pedig 25.000 dináros büntetéssel sújtják majd.

A városi tanács a határozat elfogadása során a városi környezetvédelmi statútumra hivatkozott, amely előírja, hogy az önkormányzatok felelősek azokért a döntésekért, amelyek a környezetvédelem feltételeit hivatottak javítani. Ide tartozik még a hulladék kezelésével kapcsolatos törvény betartása is, amely kimondja, hogy a csomagoláshoz csak olyan anyagokat lehet használni, amelyek összhangban vannak a környezetvédelmi előírásokkal.

A városi tanács ülésén hangsúlyozták: a műanyagzacskók használatát azért kell betiltani, mert lebomlásuk nagyon hosszú időbe telik, ennélfogva tartósan szennyezi a környezetet.