2024. április 24., szerda

Egy nap a kukorica jegyében

A topolyai Nikola Tesla iskola Kukoricanapján jártunk

Tartalmas programokkal telt el a gyermekhét a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában is. A tanulók összemérhették művészi képességeiket egy rajzverseny során, a fürge lábúaknak táncversenyt szerveztek, de volt énekes Ki mit Tud? is.

Izgalmas versenyek az iskolaudvarban (Tóth Bálint felvétele)

Izgalmas versenyek az iskolaudvarban (Tóth Bálint felvétele)

Az édesszájúak számára sampiteevő versennyel készültek. A belgrádi Szerb Nemzeti Színházból Dejan Savić karmester látogatta meg az iskolát, aki egy különleges zeneórát tartott a diákoknak. A rendezvénysorozatra a koronát a már hagyományos Kukoricanap helyezte fel, melyen az iskola apraja-nagyja összegyűlt.

A kicsit hűvös reggel ellenére hamar megtelt az iskola épülete és udvara az izgatott diákokkal. A levegőt megtöltötte a vidám beszélgetések, a futkározás hangja és a friss pattogatott kukorica illata. A diákok és a tanárok is próját uzsonnáztak. Kilenc órakor egy kukoricaruhába öltözött kisdobos kihirdette: kezdődik a Kukoricanap. A jelenlévőket az iskola igazgatónője köszöntötte, majd a Vuk Karadžić Szerb Művelődési Központ és a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ táncosai léptek fel. A legkisebb vendégek, a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai egy ügyességi kukoricapályán haladhattak végig, majd megkezdődtek a vetélkedők. Az alsósok szemük és kezük fürgeségét mutathatták meg, csokis és kukoricás flips-szemeket, illetve kukorica és babszemeket kellett szétválogatniuk.

A kreatív diákok kukoricából készült jelmezekben vonulhattak fel. Láthattunk többek között fenyőfát, kacsajelmezt, de pattogatott kukorica ruhát viselő bálkirálynőt is. A legérdekesebb jelmezek készítői Janja Šipovac, Marko Obradović és Miona Ivanišević voltak, nyereményük egy ingyenes egynapos kirándulás lesz.

A felsősök pattogatott kukoricát és kukoricaflipset fűztek cérnára, de volt célbadobás csöves kukoricával, kukoricastaféta, kukoricafosztás és kötélhúzás is. Az épületben kukoricából és más őszi terményből készült alkotásokat láthattunk. A folyosó falát a fotókiállítás munkái díszítették, ezek a munkák is az őszi időszakhoz kötődtek. Az iskolai konyhán is nagy volt a sürgés-forgás, puliszka készült, amelyet a fiatal szakácsok főztek, és a zsűri mellett a tanulók is megkóstolhatták. Az utolsó megmérettetésen a tanárok vettek részt, akiknek flipsből készült nyakláncot kellett készíteniük.

– Több mint 20 éve szervezzük ezt a rendezvényt, amivel szeretnénk kifejezni a kukorica iránti tiszteletünket, hiszen Vajdaságban élünk, ahol ez az egyik legjelentősebb termény. Minden ezen növény körül forog, szeretnénk a diákokat közelebb hozni, jobban megismertetni ezzel a szántóföldi növénnyel. A versenyekben részt vesznek a vendégeink is a Csáki Lajos Általános Iskolából. Minden évben nagy szeretettel és odaadással fog össze a tantestület, hogy ezt a napot feledhetetlenné tegyük – nyilatkozta lapunknak az iskola igazgatónője, Ksenija Kustudić Đukić.

Nyitókép: Izgalmas versenyek az iskolaudvarban (Tóth Bálint felvétele)