2024. április 25., csütörtök

Az állattenyésztők problémáiról

A termelők elsősorban az árakkal és a piaci lehetőségekkel elégedetlenek

Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere kedden meglátogatott több állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságot. A négy helyszínből álló körúton a miniszter és kísérete első kézből informálódhatott a helybeli termelők aktuális problémáiról, ugyanakkor bemutathatta nekik az elképzeléseit is.

A szakmai jellegű körút Mišićevón kezdődött, ahol Miroslav Vukajlović tehénfarmját látogatták meg, majd Györgyénben folytatódott az út, ahol Mirko Orčić gazdaságát tekintették meg, amelyben elsősorban szarvasmarhák hizlalásával foglalkoznak. Hízómarhákkal foglalkozik a višnjevaci Vladimir Žužić is, akihez szintén ellátogattak a kormány és a helyi önkormányzat képviselői. A körút Dušanovón fejeződött be, ahol Stevan Cerovac juhtenyésztő birtokát tekintették meg. A mezőgazdasági miniszter nem csak az említett birtokok vezetőivel találkozott, hisz több környékbeli gazda is jelen volt a találkozókon, akikkel a kormány képviselője többek között szót ejtett a felvásárlási árak alakulásáról, a földek árának megemelkedéséről, a mezőgazdasági termelők nyugdíj- és egészségbiztosításának tervezett reformjáról, valamint a vízlecsapolási illeték körüli kérdésekről.

Branislav Nedimović a médiának nyilatkozva kifejtette, hogy az észak-bácskai termelők jól informáltak, és rendszeresen részt vesznek a mezőgazdasági minisztérium pályázatain.

– Az itteni gazdák jól informáltak a különböző támogatási formákkal és a jogaikkal kapcsolatban. Ez nem mondható el az ország minden részéről. Beszédes adat, hogy a mezőgazdasági minisztériumhoz benyújtott kérvények közül körülbelül minden huszadik Szabadkáról érkezik. A termelők elsősorban a felvásárlási árakkal elégedetlenek, ami teljesen helyén való, de szem előtt kell tartaniuk azt is, hogy a tervgazdaság ideje lejárt, és ma már a piac határozza meg az árakat – fogalmazott a mezőgazdasági miniszter.

Nedimović emellett kifejtette, hogy a gazdák szövetkezetekbe való tömörülése pozitívan befolyásolhatná az ország mezőgazdaságát, hisz a termelést gazdaságosabbá tenné mind az előállítási, mind pedig az értékesítési oldalon, viszont ehhez a termelők közötti bizalomra, és a gondolkodási mód megváltoztatására van szükség.

Bogdan Laban elégedettségét fejezte ki a mezőgazdasági minisztérium működésével kapcsolatban, ami szerinte abban is megmutatkozik, hogy a termelők idejében hozzájutnak az ígért támogatásokhoz.

– Négy faluba, négy helyi közösségbe látogattunk el, és azt láttuk, hogy a gazdák a különböző támogatásokat jól használják fel, ami azt jelenti, hogy nincs okunk félni a jövőtől – mondta a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy a fiatalok falun maradását is igyekeznek támogatni.

Stevan Cerovac újságírói kérdésre elmondta, hogy a juhtenyésztők számára a szűk piaci lehetőségek jelentik a legnagyobb kihívást. Mint mondta, a tenyésztést ma már megfelelő módon támogatják, viszont szükség van az új piacokra, ami egy biztos bevételi forrást jelenthetne a számukra.

– A mi feladatunk az, hogy javítsunk a termelés hatékonyságán, és növeljük a produktivitásunkat, amihez elengedhetetlen bizonyos feladatok gépesítése, mivel csak így tudjuk fenntartani a gazdaságunkat – fogalmazott Stevan Cerovac.