2024. március 28., csütörtök

Fatimai ünnepség volt Martonoson

Zarándokok és helyi hívők töltötték meg a falut

Októberben a martonosiak talán egyik legnagyobb tömeget megmozgató ünnepe a Fatima-jelenéshez kapcsolódik. Ilyenkor évek óta rengetegen mennek ki a falu főterére, megtelik a település távolabbról érkező buszokkal, amik a hívőket hozzák Martonosra, hogy részt vegyenek az ünnepi szentmisén, majd az azt követő gyertyás körmeneten.

A körmenet Martonoson (Puskás Károly felvétele)

A körmenet Martonoson (Puskás Károly felvétele)

A portugáliai Fatima városban 1917-ben a római katolikus egyház által elfogadottak szerint a Szűzanya megjelent három pásztorgyereknek, összesen hat alkalommal. Az utolsó jelenés, melyet napcsodának neveznek, október 13-án következett be, amikor a jelenés végén mindenki láthatta a csodát: a Nap ezüstkoronghoz hasonlított, szabad szemmel is lehetett látni, saját tengelye körül forgott, mint egy tűzkerék, majd úgy tűnt, mintha a földre zuhant volna. Erről emlékeznek meg Martonoson is, mint Savelin Zoltán helyi plébános mondta, megteremtették maguknak a saját Fatimájukat a kis falujukban, ahová minden hívőt, de nem hívőt is feltétlen szeretettel várnak minden évben. Az idén talán még ezernél is többen gyűltek össze, hogy a közös ima erejével töltsék fel éhező lelküket.

– Ez az ünnepség Fatimából indult és lassan terjedve világszerte ünneplik. Nekem kispap koromban sikerült eljutni Fatimába, ahol annyira megfogott az a lelkület ami ott volt, és a Szűzanya iránti tisztelet, hogy egy éltre magával ragadott. Amikor megláttam a portugál nép áhítatát, magammal hoztam ezt a lelkületet. Mivel kevesen vannak, akik évről évre megtehetik, hogy Fatimába zarándokoljanak, Martonoson kérjük a Szűzanyát, hogy látogassa meg délvidéki gyermekeit, így hát az onnan hozott szoborral minden évben körmenetet szervezünk, ami olyan, mint a kis hólabdácska, ami mindig növekszik. Így növekszik minálunk is a tömeg ilyenkor. Saját magunk is érezzük, hogy kapaszkodnunk kell valamiben, ez az esemény és a hit pedig támasza lehet az embereknek – mondta a martonosi plébános.

Vasárnap délután öt órakor a Rózsafüzér imádsággal kezdődött az ünnepség, a templom zsúfolásig megtelt, sőt az udvarban, kivetítőn is figyelemmel lehetett kísérni a hat órakor kezdődött szentmisét, melyet dr. Beer Miklós váci püspök celebrált, aki megható módon úgy kezdte beszédét, hogy akik Martonosra hozták fájdalmukat, bánatukat, együtt kérve a Szűzanyát a kegyelemre és vigasztalásra, segítsen mindannyiuknak a terhek elviselésében, és érezzék a kiáradó szeretetet.

– A saját hitén keresztül mindenki megtapasztalhatja a Fatima ünnepség jelentőségét. A hitelesség lényege, hogy amit az ember átél, amit hisz, azt tudja átadni, és arról tud beszélni. Én a Szűzanya iránti tiszteletemet hoztam ide, és együtt imádkozva a hívőkkel, reményem szerint tovább tudják majd ezt adni a szeretteiknek, a családjuknak. Ötvenhárom éve vagyok pap, a gyerekkoromtól napjainkig megélt hitemet, élményeimet próbálom csokorba kötve átadni az embereknek. Ami a legfontosabb, hogy elmondjam a zarándokoknak, hogyan tanuljuk el a Szűzanyától azt, hogy kell továbbadni Isten szeretetét. Közvetítői legyünk annak az irgalmas szeretetnek, amivel az Úr hozzánk fordul, melynek első közvetítője volt a Szűzanya, aki nekünk adta Jézust – mondta a dr. Beer Miklós.

A hívek körmenetével zárult az ünnepség, mely akár hívőt, akár nem hívőt, minden résztvevőt megszólított és reménnyel töltött fel, hogy az élet kihívásait is erősen és bizakodva tudja megtapasztalni és elfogadni a szeretet jegyében.