2024. április 25., csütörtök

Kishegyes–Békésszentandrás 250

Kerékpártúra Kishegyes újratelepítésének emlékére

Kishegyes az idén ünnepli Békésszentandrásról történt újratelepítésének 250. évfordulóját. Erről a jeles dátumról sokféleképpen emlékezik meg a falu, most hétvégén a kishegyesi kerékpárosok vettek részt egy Kishegyes–Békésszentandrás túrán.

Molnár Imre iskolaigazgató és Virág Gábor a túra céljáról beszélnek a diákoknak (Lakatos János felvétele)

Molnár Imre iskolaigazgató és Virág Gábor a túra céljáról beszélnek a diákoknak (Lakatos János felvétele)

A programot a Dombos Polgárok Egyesülete szervezte, partnerként részt vett a kishegyesi és a békésszentandrási általános iskola is. Virág Gábor, a túra egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy a kerékpározás kishegyesi kedvelői is szerettek volna csatlakozni a jubileum megünnepléséhez.

– Az idei évben már sokszor elhangzott, hogy Kishegyest 250 évvel ezelőtt telepítették újra Békésszentandrásról. Mi, akik szeretjük a kerékpározást, szerettünk volna valamiféleképpen emléket állítani, illetve tisztelegni a jubileum előtt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázata kapóra jött, mert a határon túli magyar területek összekötése a célja. Úgy gondoltuk, hogy a pályázatunk megfelelő lesz, mert eleget tesz a paramétereknek. Eredetileg azt terveztük, hogy elkerékpározunk Kishegyesről Békésszentandrásra, de időhiány miatt módosult a terv, és 250 kilométerrel tisztelegtünk a 250 év előtt – mondta el Virág, majd arról is szólt, hogy a program keretében Kishegyesen az általános iskolások részt vettek egy helyi kerékpártúrán és akadályversenyen, illetve Békésszentandráson is részt vettek az ottani iskolások egy túrán. Békésszentandrásra egy hat fős csapat indult el, akik az út különböző szakaszait kerékpározták végig.

– Pénteken Kishegyesen zajlottak az események, szombaton értünk Békésszentandrásra. Ott a helyi iskolások és Molnár Imre iskolaigazgató fogadtak bennünket, kerékpáron körbejártuk az ottani nevezetességeket. A kishegyesi gyerekek szelfiket készítettek Kishegyes különböző nevezetességeinél, és ezeket eljuttatuk a békésszentandrási gyerekeknek. Az időjárás nagyon kedvező volt, jól sikerült a túra. Reméljük, hogy a jövőben is tudunk szervezni a hasonló eseményeket – fogalmazott a szervező, akitől azt is megtudtuk, hogy a túra egy adott történelmi eseményhez kötődött, de emellett az egészséges élet népszerűsítését is szolgálta.

– A program mindenféleképpen az egészséges életmód népszerűsítését is szolgálta. A gyerekeknek beszéltünk arról, hogy próbálják rábeszélni a szüleiket, hogy ne mindenhova autóval menjenek. A sarki boltba el lehet menni kerékpárral is, az autózás igen környezetszennyező. A kerékpározás pedig nemcsak egészséges és környezetbarát, hanem nagyon sok helyre el lehet jutni ily módon, ahová sem gyalog, sem autóval nem lehet – mondta Virág.

A Kishegyes–Békésszentandrás 250 kerékpártúrát Magyarország Innovációs és Technológia Minisztériuma támogatta a Hét határon át elnevezésű program keretén belül.