2024. április 25., csütörtök

Megkezdődött az influenzaszezon

A kisgyermekek és a különféle krónikus megbetegedésekben szenvedők a legveszélyeztetettebbek

Tegnap országszerte megkezdődött a szezonális influenza elleni védőoltások kiosztása. Több helyen már a reggeli órákban sorban álltak a vakcinák felvevésére. A belgrádi Palilula egészségházban az elsők között Vjeročka Lihtmajert oltották be, aki elmondta, hogy az utóbbi tíz évben minden alkalommal felvette a védőoltást.

Fotó: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

– Ennyi idő alatt tél idején egyszer sem volt egészségügyi gondom – mondta Lihtmajer a Tanjugnak.

Az elmúlt években a lakosság felismerte az immunitás fontosságát, emiatt pedig jelentősen megnőtt a védőoltások felvételét igénylők száma. Ezzel arányosan a megrendelt oltóanyag mennyisége is megnövekedett, így mindenki számára biztosított a megfelelő védelem. Az idén mintegy 290.400 adagot rendeltek meg, ez pedig 50 ezerrel nagyobb mennyiség az előző évihez képest. A védőoltásokat már hétfőn kiosztották Szerbia minden egészségházában. A polgárokat Sanofi Paster francia gyártmányú vakcinákkal oltják be, melyek az A és B vírus két típusát tartalmazzák. A védőoltásokat minden egészségházban igényelni lehet, de mindenekelőtt szükséges a választott háziorvosnál jelentkezni.

– Erre azért van szükség, hogy az orvos megvizsgálja a pácienst, van e esetleg valamilyen akut vírusos, vagy bakteriális fertőzése, illetve allergiás e a tojásra vagy a tollra – mondta dr. Jelena Kovačević az RTS-nek.

A védőoltások felvételére elsősorban a magas kockázatú csoportba tartozó személyeknek szükséges jelentkezniük. Ezek közé tartoznak a kisgyermekek, várandós anyukák, krónikus tüdő, szív és vese megbetegedésben szenvedő páciensek, valamint a cukorbetegek és az egészségügyi dolgozók. Mindezen kategóriákba tartozók ingyenesen felvehetik a védőoltást.

Darija Kisić Tepavčević, a Milan Jovanović Batut Szerb Közegészségügyi Központ epidemiológusa elmondta, hogy a védőoltás a leghatékonyabb módja az influenza elleni védelemnek.

– Az influenza ellen senki sincs védve, aki nem vette fel a védőoltást. Ez a vírus minden évben megváltozik, és emiatt mindig újabb vakcinákat kell kifejleszteni, hogy megakadályozzuk a terjedését – mondta Tepavčević.

Az egészségügyi minisztériumnak és az Köztársasági Egészségbiztosítási Alapnak (RFZO)  köszönhetően a régióban az idén Szerbia kapta meg elsőként a szezonális influenza elleni védőoltást.