2024. március 28., csütörtök

Civil járőrökkel a tolvajok ellen

Péterrévén továbbra sem javult a közbiztonsági helyzet – Ősszel a határból a faluba teszik át „műveleti területüket” a bűnözők

Már beszélni sem akarnak a péterréveiek a faluban uralkodó közbiztonsági helyzetről: a félelem és a tehetetlenség érzése tesz lakatot a szájukra. Mindennaposak a lopások, a rablások errefelé, név nélkül nyilatkozó egyik beszélgetőtársunk épp egy héttel ezelőtt szerzett sérülést a nyakán, amikor fényes nappal biciklizés közben tépték le róla a táskáját. Azt mondja: ismerik az elkövetők java részét, de mivel általában kiskorúak, semmiféle intézkedést nem foganatosítanak ellenük. Az idősebbek közül sokan a szürkülettel magukra zárják az ajtót, és ki sem mozdulnak az otthonukból.

Péterréve (Fotó: archívum)

Hamarosan ismét napirendre kerül a közbiztonság kérdése Péterrévén

Szabó Attila egyike volt azoknak, akik évekkel ezelőtt civil járőrszolgálatot szerveztek, de akkor a hatóságok nem nézték jó szemmel a kezdeményezést. Annyi eredménye végül lett a dolognak, hogy néhány hónapra rendszeressé vált a rendőri jelenlét a faluban, de ugyanez ma már nem mondható el. Miután az önkormányzat úgy döntött, hogy felszámolja a jelenlegi mezőőrszolgálatot, és majd pályázaton szerződtet újat, a helyzet tovább romlott.

– Péterrévén folyamatos gondot jelent a bűnözés. Télen, amikor a határban már nincs termény, a tolvajok visszaszorulnak a faluba. Már javában tartanak a lopások, és ez a helyzet a következő hónapokban tovább fog romlani. Csaknem ötezren élnek a faluban, de nincs rendőrségünk és mezőőrszolgálatunk, ami óriási gond. Az elöregedő lakosság ki van szolgáltatva a bűnözőknek – magyarázta Attila.

A péterrévei Rab János 30 évig szolgált helyszínelőként a rendőrség kötelékében, öt éve nyugdíjas. Arról mesélt, hogy néhány volt rendőr úgy döntött: kezébe veszi a falu ügyét.

– A múlt héten Óbecsén volt a találkozója a nyugdíjas belügyminisztériumi dolgozóknak, ahol szó esett arról, hogy az óbecsei alapszervezet támogatásával megpróbálunk javítani a falu közbiztonságán. Hiába építettük mi föl 1984-ben a rendőrörsöt, kis létszámú falu lévén nincs arra keret, hogy működjön is, ezért kénytelenek vagyunk polgárőrséget szervezni. Akit ez érdekel, vegyen majd részt a vasárnapi választások utánra tervezett megbeszélésen, ahol ez lesz a téma – hívta fel a figyelmet Rab János. A volt helyszínelő elmondása szerint komoly felhatalmazása sajnos nem lesz a polgárőrségnek.

– Igazoltatni nem tud, de járőrözés közben ráköszönhet a gyanús elemekre, így talán sikerül elvenni a kedvüket a további cselekményektől. Formális keretek között fogunk működni, erre jó példa Adorján. Reméljük, hogy lesz hatása annak, ha esténként egy vagy két őrjárat útnak indul a faluban – mondta az egykori helyszínelő.