2024. április 24., szerda
EB-SELEJTEZŐK

Ukrajna adott egy lehetőséget

Ronaldo pályafutásának 700. gólja nem segített a portugálokon (Fotó: Beta/AP)

Ronaldo pályafutásának 700. gólja nem segített a portugálokon (Fotó: Beta/AP)

Hétfőn Szerbia 2:1-re nyert, Portugália 2:1-re kikapott aktuális ellenfelétől a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatában. Az ukránok pazar teljesítménye okán egy fordulóval a csoportküzdelmek vége előtt biztosították elsőségüket, ezzel együtt jövő évi Eb-részvételüket. Andrij Sevcsenko korábbi kiváló ukrán labdarúgó a szövetségi kapitány szerepében is remekel: a válogatott veretlen a B jelű ötösben, a hét lejátszott meccsen pedig mindössze két gólt kapott a csapat. A kijevi Olimpiai Stadionban szűk fél óra után Jaremcsuk és Jarmolenko találataival már 2:0 volt a hazaiaknak, Portugália csak a 72. percben tudott szépíteni. Az Eb-címvédő gólját természetesen Cristiano Ronaldo szerezte, aki tétmérkőzésen 700. alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. A 34 éves klasszisnak a nemzeti csapatban ez volt a 95. gólja, a Sportingban 5, a Manchester Unitedben 118, a Real Madridban 450, míg jelenlegi együttesében, a Juventusban eddig 32-szer volt eredményes.

Ljubiša Tumbakovićék kommunikációjából nem az tűnt ki, hogy nagyon hinnének az ukránokban, ám most újra esély nyílt arra, hogy a Sasok ne szoruljanak pótselejtezőre. Miután Mitrović kétszer is beköszönt a litvánoknak, Szerbia mindössze egy ponttal van lemaradva Portugáliától. A novemberi játéknapokon a szerbek Luxemburggal és Ukrajnával, míg Ronaldóék Litvániával és Luxemburggal mérkőznek. Ahhoz, hogy a Tumbaković vezette együttes egyenes ágon kijusson a kontinensviadalra, a hátralévő összecsapásokon Szerbiának két ponttal többet kell szereznie, mint Portugáliának.

Említésre méltó esemény, hogy az A csoportban Anglia idegenben 6:0-ra verte Bulgáriát, a találkozó azonban nem ezért, hanem a rasszista bekiabálások miatt marad emlékezetes. A szigetországiak a meccs előtt úgy nyilatkoztak, ha a szurkolók sértegetik a futballistákat, levonulnak a pályáról. Bár mindez nem történt meg, a játék kétszer is félbeszakadt a botrányos rigmusok és karlendítések miatt.