2024. április 16., kedd

Zenei időutazás másfél órában

Tóth Péter világhírű zongoraművész Szabadkán koncertezett

Tóth Péter világhírű, Amerikában élő zongoraművész hétfőn este a szabadkai Városháza dísztermében lépett színpadra. Ez volt vajdasági koncertkörútjának második állomása, amely a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Megyeri Lajos és Rákity Éva szervezésében valósult meg. Az est folyamán Händel, Beethoven, Schubert, Liszt, Chopin és Megyeri Lajos művei csendültek fel. A közönség vastapssal fogadta a produkciókat, és a fellépő ráadásként két művet is eljátszott. Tóth Pétert a vajdasági körútjáról és karrierjéről kérdeztük.

Először jár Vajdaságban?

– Koncertkörúton még nem voltam. Ezenkívül egyszer voltam itt. Éppen Megyeri tanár urat látogattam meg. Akkor ismerkedtünk meg, amikor egy évvel ezelőtt Szabadkán jártam.

Hogy érzi itt magát?

– Nagyon jól, mert mindenki kedves. Elképesztő, ahogy ez a koncertkörút meg lett szervezve.

 A világ számos pontján fellépett. Melyik hangversenyére a legbüszkébb?

– Nehéz választani közülük. Egyszer felléptem Amszterdamban, a Concertgebouw-ban, amely Európa legjelentősebb koncertterme. Moszkvában, a Csajkovszkij Konzervatóriumban is volt alkalmam játszani. Ezekre büszke vagyok. Ez nem jelenti azt, hogy ezek a koncertek fontosabbak, mint a többi. A mai fellépés előtt is ugyanolyan lelkes voltam, mint máskor, és ugyanolyan fontosnak tartottam, mint bármely más fellépést.

Mi alapján válogatta össze az est repertoárját?

– Igyekeztem úgy válogatni, hogy minél színesebb legyen a műsor, és hogy minél több zenei korszakból kapjanak a nézők egy kis ízelítőt. Händellel kezdtem, aki a barokkhoz tartozik, tehát a 17. és 18. századból származik. Aztán Beethovennel folytattam, aki a 19. század elején alkotott, majd következett Schubert és Liszt, szintén a 19. századból. Megyeri Lajos tanár úr műveit is játszottam, aki ugye kortárs.

 Milyen volt a szabadkai közönség fogadtatása?

– Nagyon lelkesnek éreztem a közönséget. Úgy láttam, hogy rendkívül figyeltek. A halkabb részeknél szinte zajmentes volt a közönség. Végig összpontosítottak, amit külön köszönök nekik.

 A fellépések mellett tanít is. Hogyan tudja mindezt összeegyeztetni?

– Sokszor elég nehéz, hiszen csaknem negyven növendékem van. Egyetemen és egy zeneiskolában is tanítok, emellett magánnövendékeim is vannak. Most, hogy két hétre Európába jöttem, találnom kellett egy tanársegédet, aki helyettesít. Nem egyszerű, de meg lehet oldani.