2024. április 25., csütörtök

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere

Vidéken a Fidesz szerezte meg a legtöbb polgármesteri széket, az ellenzéki összefogás azonban több nagyvárost „elhódított” a kormánypárttól

Mindkét fél győztesnek mondhatja magát az október 13-ai önkormányzati választás után, attól függően, hogy melyik részadatra helyezik a hangsúlyt az eredményeket értékelve. Összességében sokkal többen szavaztak a Fidesz jelöltjeire, a főváros kivételével a megyei közgyűlésekben is mindenütt a kormánypártok nyertek, ennek ellenére a választás legértékesebb „skalpját”, Budapestet, azaz a főpolgármesteri címet az ellenzéki összefogásnak sikerült megszereznie meggyőző fölénnyel. Karácsony Gergelynek csaknem ötvenezer szavazattal sikerült többet megszereznie a kormányközeli közvélemény-kutatók részéről egészen a kampány véghajrájáig biztos befutónak nyilvánított Tarlós Istvánnál, a Fidesz jelöltjénél. Emellett az ellenzéki összefogásnak sikerült „visszahódítania” Pécset, megszereznie Miskolcot, Botka László ismét nyert Szegeden és Márki-Zay Péter váratlan tavalyi győzelme után ikonikus jelentőségűvé váló Hódmezővásárhelyen is újból az ellenzéki összefogás győzedelmeskedett.

Karácsony gergely választást értékelő sajtótájékoztatója (Fotó: MTI)

Karácsony gergely választást értékelő sajtótájékoztatója (Fotó: MTI)

A megyei jogú városok, azaz a legfontosabb vidéki városok tekintetében enyhe Fidesz-előnyt eredményezett a vasárnapi önkormányzati választás: tizenhárom városban a kormánypárt, tízben az ellenzék adja majd a polgármestert.

Az öt évvel ezelőtti voksoláshoz viszonyítva ez az eredmény az ellenzéki összefogás térnyerését jelenti.

Békéscsabát továbbra is független jelölt, Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) vezetheti, akit immár a kormánypártok is támogattak.

ISMÉT ODA BUDA(PEST)

Az Fővárosi Választási Bizottság (FVB) tegnap délután megállapította a főpolgármester-választás végeredményét, eszerint a névjegyzéken 1 367 945 választó szerepelt, közülük a vasárnapi szavazáson 704 073-an jelentek meg. Az urnákban 703 606 lebélyegzett szavazólap volt, érvénytelen volt közülük 8388, érvényes 695 218.

A jelöltek közül Tarlós István 306 608 szavazatot kapott, Berki Krisztián (független) 4045-öt, Puzsér Róbert (Állampolgárok a Centrumban Egyesület) 30 972-t, Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) 353 593-at.

A korábbi hírek szerint az ide vonatkozó jogszabály értelmében mintegy 90 ezer Budapesten tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár szavazhatott.

Huszonh'rom fővárosi kerület közül tizennégyben ellenzéki, kilencben kormánypárti polgármesterjelölt nyert. Tíz kerületben – I., II., III., IV., VI., VII., VIII., IX., XI., XVIII. – a kormánypárti polgármestert ellenzéki váltotta fel, míg az V., a X., a XII., a XXI., a XXII., a XVI., és a XVII. kerületben maradt a Fidesz–KDNP-s vezetés. A XX. és a XXIII. kerületben a kormánypártok által támogatott független jelölt nyert.

A XIII., a XV. kerületben és a XIX. kerületben ismét ellenzéki lett a polgármester, a XIV. kerületben pedig a főpolgármesteri tisztséget elnyerő Karácsony Gergely utódja szintén egy ellenzék jelölt lett.

KINEK MI VOLT A TÉT?

Az ellenzéki összefogás győztes főpolgármesterének a fővárosi közgyűlésben kényelmes többsége lesz.

A győztes Karácsony Gergely

A győztes Karácsony Gergely

Karácsony Gergely a vasarnap.hu-nak még vasárnap éjjel adott interjújában már ki is nyilvánította, hogy mik lesznek az első előterjesztései. „Egy zöld-, egy átláthatósági és egy szociális csomagot szeretnénk elfogadtatni a közgyűléssel. Ez a minimumprogram, az antikorrupciós csomag elfogadása, a klímavészhelyzet kihirdetése, a rabszolgatörvény betiltása a fővárosi cégeknél – csak hogy hármat mondjak ezek közül, de lesz még más napirendi pont is”.

Ezek a kezdeményezések kivétel nélkül az országos politika ellenzéki állításainak a visszatükröződései, és nem a főváros fejlődését érintő kérdések, de – amit Tarlós István hiába nehezményezett – az ellenzéki kampány a választás tétjeként kezdettől fogva azt nevezte meg, hogy az ellenzéki győzelem az önkormányzatokban az Orbán Viktor legyőzéséhez vezető út első lépése. Emiatt a településfejlesztés kérdéseiről, az elért eredményekről, illetve városvezetési hibákról alig esett szó a kampány során.

A GYŐZELEMÜNNEP UTÁNI NAPON

A kormánypártok esetében ez a kérdés nem vetődik fel, az ellenzéki összefogás esetében viszont több mint jogos: mi lesz a győzelemünnep utáni napon, amikor el kell kezdeni a „megszerzett” település irányítását? Hogyan lesz képes egy ennyire heterogén, egymással is folytonosan versengő, harcoló sereglet – amilyen az ellenzéki összefogás – sikeresen várost vezetni?

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 aktuális csatornán hétfő reggel ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az ellenzéki egység a jövőben várhatóan megbomlik. Szerinte Gyurcsány Ferenc a választási eredménytől nem volt annyira lelkes, Karácsony Gergely és az MSZP–Párbeszéd ugyanis a győzelem után megerősödhet, és harcba indulhat az ellenzéki vezető szerepért a DK-val szemben. Hozzátette: a Jobbik és az LMP várhatóan el fog jelentéktelenedni. Nem beszélt viszont a Momentumról, amelyet vezetője, Fekete Győr András tegnap már Budapest vezető pártjának nevezett Facebook-bejegyzésében. A cél is kijelölte, aminek szintén csak az országos politikához és a főellenségnek kikiáltott Fideszhez (Orbán Viktorhoz) van köze, nem a városvezetéshez.

„Győzni majd csak akkor fogunk, ha a rendszerváltást befejeztük. Ha a magyar államot, a magyar médiát, és a magyar gazdaságot megszabadítottuk a Fidesztől. Mindez a tegnapi történelmi sikereinkkel belátható közelségbe kerülhet” – üzente a párt választóinak, szimpatizánsainak.

NYERTES BOTRÁNYHŐSÖK

Az önkormányzati választás kampány szokatlanul kemény volt, kérdés marad, hogy a hajrájában kipattan(tott) botrányok – Karácsony Gergely őszödi beszéde”, a kispesti szocialisták botránya élen Lackner Csabával, valamint a győri polgármester, a fideszes Borkai Zsolt korrupcióra hajazó szexbotránya – mennyiben befolyásolták a választás végeredményét. Első látásra semennyire sem, hiszen mindegyik botrányba keveredett személy nyert, Karácsonyt főpolgármesterré, Borkait polgármesterré, Lacknert pedig önkormányzati képviselővé választották, ez azonban korántsem ennyire biztos. A kampány véghajrájában Tarlós István Borkai Zsoltot burkolt megfogalmazásban lemondásra szólította fel, azzal szembesítve őt, hogy a nevéhez kötődő botrány a többi fideszes esélyeit is gyengíti. A következmények levonása Borkai részéről – eddig – nem történt meg. Orbán Viktor kormányfő úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy Borkairól vasárnap a választók, hétfőn pedig ő maga fog véleményt mondani. A választók e logika nyomán igent mondtak Győr olimpiai bajnok polgármesterére, bár csak kevés szavazattal győzött, kérdés, hogy ezután mit fog dönteni a kormányfő, aki ugyanakkor a Fidesz újraválasztott elnöke is.

Borkai Zsolt egyébként csak néhány száz szavazattal győzött, emiatt az ellenzék több körzetben a szavazólapok újraszámlálását követeli.

Deák Dániel az M1 aktuális csatornán hétfő reggel az elsők között mondta ki azt, amit sokan gondolnak a jobboldalon: A Borkai-ügy a legrosszabbkor jött a kormányoldalnak, Budapesten és a nagyvárosokban e miatt estek vissza, ebből pedig le kell vonni a konzekvenciákat. Az elemző szerint a kormányoldal visszaesésének több oka is lehet: miközben a Borkai-botrány elbizonytalaníthatta a szimpatizánsok egyik részét, mások viszont lehet, hogy épp azért nem mentek el, mert elbizakodottak voltak, és biztosra vették Tarlós István győzelmét. „Hiába volt több szimpatizánsa a Fidesz-KDNP által támogatott főpolgármesternek, ha az ellenzék a fővárosban el tudta érni, hogy inkább az ellenzéki választók menjenek el szavazni. Az ellenzéknek szerencséje volt a politikai napirend alakulásával, a Borkai-botrány kipattanásával” – mondta Deák Dániel.

GYŐZELEM A KORMÁNYOLDALON

A választásokat értékelve Orbán Viktor miniszterelnök megköszönte a vidék támogatását. A Fidesz elnöke kiemelte: bebizonyosodott, hogy továbbra is a Fidesz–KDNP a legerősebb pártszövetség Magyarországon. A fővárosi vereséggel kapcsolatban azt mondta: az elmúlt kilenc évben a kormánytöbbséget adó politikai erő adta Budapest vezetését is, de ezúttal a fővárosiak úgy döntöttek, hogy most valami más következik.

„Ezt tudomásul vesszük, és az ország és a Budapesten élők érdekében készen állunk az együttműködésre” – fűzte hozzá.

A riválisa győzelméhez gratuláló Tarlós István a tőle megszokott kimért, higgadt hangnemben hasonlóképpen nyilatkozott. Az eredményváró sajtótájékoztatón nagy tapssal fogadott leköszönő polgármester elsőként azoknak mondott köszönetet, akik rá szavaztak; ezután megköszönte Budapestnek a 13 évet és Óbudának a 29 évet, ahol korábban hosszú ideig polgármesterként tevékenykedett.

„Országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni” – értékelte az önkormányzati választást a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, aki higgadtságra szólított fel a választás után mindenkit.

A leköszönő Tarlós István (Fotó: MTI)

A leköszönő Tarlós István (Fotó: MTI)

„Nem érdemes ilyenkor túl sokat beszélni. Nincs mit mondani. Budapest ma így döntött, Budapest ma Karácsony Gergelyt választotta meg. Éjféltől karácsony Gergely Budapest főpolgármestere. Én gratulálok neki, és sok szerencsét kívánok. Köszönöm, hogy köztetek, Önök között lehettem, szép volt ez a 29-30 év, nem feledem. Van ilyen, hetvenéves korban előfordul az emberrel. Lesz még szebb is, sok sikert kívánok!” – mondta röviden a fővárost kilenc éven át vezető, leköszönő főpolgármester.

A Fidesz választási eredményét országos szinten Kósa Lajos értékelte:

„A kormány azt szeretné, hogy a magyar települések tovább fejlődjenek, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetés alatt vannak” – mondta a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Kijelentette, országosan 1,8 millió ember szavazott a Fidesz–KDNP-re, az ellenzékre pedig 1,36 millió, és ezzel az eredménnyel bármikor kiegyeznének egy országgyűlési választáson is.

„Ugyanakkor világossá vált, hogy Magyarországon demokrácia van – fűzte hozzá.

Kósa a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a választást értékelve úgy fogalmazott, tarka a kép, hiszen a Fidesz nyerni tudott olyan városokban, amelyeket korábban bevehetetlennek hitt, elveszített korábbi fideszes körzeteket, néhány helyen pedig nagyon kicsi volt a szavazatkülönbség. A Karácsony Gergellyel várható együttműködésről azt mondta, kíváncsian várják a programját, mivel a kampányban Karácsony csupa olyan dologról – például a kórházi ellátásról és „klímaerdő” telepítéséről – beszélt, amelyben a fővárosnak nincs hatásköre, ugyanakkor nem szólt olyan fontos témákról mint a dugódíj, a városüzemeltetés vagy a szemétszállítás – idézte a kampányfőnök szavait az MTI.

GYŐZELEM AZ ELLENZÉKI OLDALON

Karácsony Gergely, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP győztes főpolgármester-jelöltje történelmi győzelemként értékelte a választás eredményét. Véleménye szerint ez a győzelem arról szól, hogy Budapest zöld lesz és szabad. Az ellenzéki politikus vasárnap este már az eredmény ismeretében úgy fogalmazott: „október 14-én egy másik országban ébredünk, amely elkezdte visszaszerezni a saját szabadságát”. Kijelentette: nem az ő és nem az ellenzéki pártok, hanem a budapestiek győzelméről van szó, amit azért vívtak, hogy visszaszerezzék a fővárost.

Mint mondta, új alapokra helyezné a főváros és a kormány közötti viszonyt: nem háborúra, hanem méltányos együttműködésre készül a mindenkori magyar kormánnyal. Tarlós Istvánról elismerően úgy beszélt, mint aki szerette Budapestet.

Fő ellenzéki riválisa, Gyurcsány Ferenc is sajtótájékoztatót tartott tegnap. A Demokratikus Koalíció elnöke ezen arról beszélt, hogy az ellenzéki oldalon nincs alternatívája a legszélesebb körű együttműködésnek. Az önkormányzati választás eredményeit értékelve azt mondta, eldőlt, hogy az ország jelentős része változást akar.

A „Fidesz Waterloojának kezdetéről” vizionáló volt szocialista kormányfő arra kérte a képviselővé és polgármesterré választott ellenzéki politikusokat, mutassák meg, hogy mit tett a kormánypárt a városokkal és a falvakkal, hozzanak nyilvánosságra minden szerződést, mutassák be, hogyan „herdálta el a Fidesz” a települések lehetőségeit és vagyonát.

A hírhedt őszödi beszéd szónoka az MTI tudósítása szerint arra is felkérte az ellenzéki politikusokat, hogy legyenek becsületesek, mutassák meg, hogy tisztességesen is lehet szolgálni a hazát.

Nyitókép: Karácsony gergely választást értékelő sajtótájékoztatója (Fotó: MTI)