2024. április 25., csütörtök

Borkai kilép a Fideszből, de nem mond le

Kilép a Fideszből Borkai Zsolt, a párt győri szervezetének elnöke, a város vasárnap újraválasztott polgármestere. A botrányba keveredett politikus keddi, a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy függetlenként irányítja a következő öt évben a megyeszékhelyet.

Borkai Zsolt elmondta, hogy azért döntött a kilépés mellett, mert úgy véli, nem kell hogy morális hátrányt okozzon a Fidesznek. Erről a kormánypárt vezetésével hétfőn egyeztetett – tette hozzá.

Borkai Zsolt sajtótájékoztatója Győrben (Fotó: MTI)

Borkai Zsolt sajtótájékoztatója Győrben (Fotó: MTI)

Hangsúlyozta: azért nem mond le a polgármesteri posztról, mert a győriek vasárnap úgy döntöttek, hogy folytassa korábbi polgármesteri tevékenységét.

„Ilyen legitimáció mellett nem tehetem meg, hogy visszalépjek és úgy gondoljam, hogy a győriek bizalmát ne vegyem figyelembe” – mondta a városháza aulájának lépcsősora előtt állva Borkai Zsolt, majd hozzátette: „A győriek azért harcoltak velünk, hogy ez a város fejlődjön és felkerüljön Európa térképére. Ezért nem is akartam és nem is tehetem meg azt, hogy egy ilyen felhatalmazás mellett bármikor is visszalépjek. A következő öt évben Győr város polgármestereként fogok tevékenykedni”.

Borkai Zsolt háláját fejezte ki a győrieknek és a családjának. Úgy fogalmazott, „vasárnap a győriek úgy döntöttek, hogy botlásom ellenére velem együtt szeretnék építeni a várost”.

Kijelentette, a következő öt évben arra fog törekedni, hogy eredményesen és sikeresen vezesse a várost.

A rövid sajtótájékoztatón nem lehetett kérdéseket feltenni, az újraválasztott győri polgármester a fentiek elmondása után azonnal távozott.

Borkai Zsoltról az önkormányzati választások előtt egy – magát az ördög ügyvédjének nevező –  ismeretlen tett közzé az interneten fotót és videót, amelyeken a polgármester több ember társaságában volt látható szexuális aktus közben, vélhetően örömlányokkal, egy jachton az Adriai-tengeren valahol Horvátországban.

SZABÓ TÍMEA: HÚZZON EL A KÖZÉLETBŐL!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a győri polgármestert, hogy azonnal mondjon le és távozzon a város éléről.

A DK szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a hétfői és keddi hírek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a győri polgármester korrupciós és szexbotránya érdemi következmények nélkül marad. Borkai Zsolt ugyanis kilép a Fideszből, s még csak ki sem zárják –tette hozzá.

Barkóczi Balázs idézte a polgármestert, aki azzal indokolta kilépését, hogy nem akar morális hátrányt okozni a Fidesznek. A szóvivő úgy fogalmazott: Borkai a Fidesznek okozott szégyent lemosná, a városnak okozott szégyent azonban nem. Ezzel beismeri, hogy fontosabb számára a Fidesz, mint Győr – fűzte hozzá.

Jelezte, miután „a fideszes ügyészség” és a hatóságok továbbra sem nyomoznak, a DK Horvátországban feljelentést tett, hogy legalább ott vizsgálják ki a győri polgármester ügyét. (Horvátországban tiltott a prostitúció.)

A szóvivőt kérdezték arról, hogy Lackner Csaba megválasztott ellenzéki kispesti önkormányzati képviselőnek le kellene-e mondani azután, aki a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott kép- és hangfelvételeken közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt. Barkóczi Balázs azt felelte, Borkai Zsolt ügyében készült egy videofelvétel, amelynek a szereplői elismerték, hogy ők láthatóak rajta. A másik oldalon van egy hangfelvétel, amelyről még mindig nem lehet tudni, hogy mennyire manipulált és vágott – tette hozzá. Egyúttal azonban emlékeztetett Gyurcsány Ferenc előző napi szavaira, amelyek szerint ha bebizonyosodik, hogy a felvételen hallható kijelentések igazak, akkor Lackner Csabának nemcsak le kell mondania, de a törvénnyel is szembe kell néznie. Újabb kérdésre azt válaszolta, hogy Gajda Péter kispesti polgármesternek kezelnie kell a problémát.

A Párbeszéd is felszólította Borkai Zsoltot a lemondásra.

„Borkai Zsolt húzzon el a közéletből!” – fogalmazott Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szerinte korántsem elég, hogy a győri polgármester kedden kilépett a Fideszből, mert méltatlanná vált a városvezetésre. Szabó Tímea azt mondta: amennyiben Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz ennyiben hagyja a történteket, akkor újra bebizonyítják, hogy nem foglalkoznak a választók akaratával, a közélet tisztaságával, és támogatják azt a politikusi életmódot, amelynek a luxusjachton történő orgiázás is része.

GULYÁS: ARANYÉRMEKET SZERZETT AZ ELLENZÉKNEK

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Borkai Zsolt győri polgármester ügye miatt nyert meg több várost és fővárosi kerületet az ellenzék a vasárnapi önkormányzati választásokon.

Gulyás Gergely az Alapjogokért Központ keddi budapesti konferenciáján úgy fogalmazott: „Borkai Zsolt nagy dicsőséget és aranyérmet szerzett 1988-ban Magyarországnak, most legalább három, de lehet, hogy öt fővárosi kerületben és legalább két megyei jogú városban aranyérmet szerzett a balliberális pártok jelöltjeinek.”

A Borkai-ügy a főpolgármester-jelölti versenyben is egyértelmű előnyt biztosított Karácsony Gergely ellenzéki jelölt számára – mondta a miniszter, aki szerint ennek köszönhető az I., a III., a VIII. és talán a II. és a IV. kerület elvesztése is.