2024. április 16., kedd

Minimálbér és havi két szabadnap

A munkaadók, pontosabban a kisbolttulajdonosok ellenőrzését kezdeményezik a kragujevaci szakszervezetek, számos panasz érkezik ugyanis hozzájuk a kereskedőktől. Kiderült, hogy az ország 4. legnagyobb városában (de bizonyára nem csak ott) a bolti eladóknak – kivéve a nagy üzletláncokat – havonta mindössze két szabadnapjuk van, az évi szabadságuk pedig tíznapos. Erről az Önálló Szakszervezetek Szövetségének kragujevaci illetékesei tájékoztatták a Beta hírügynökséget. Azt is elmondták: nyílt titok, hogy kereskedők minimálbérért dolgoznak, sok helyütt még annyit sem vihetnek haza, a gazda ugyanis – noha átutalja nekik a minimálbért – azt követeli, hogy az összeg egy részét adják neki vissza.

„Útját kell állni az ilyen törvényszegésnek. Követeljük, hogy az illetékes szervek, elsősorban a munkaügyi felügyelőségek kapcsolódjanak be az ellenőrzésbe” – nyilatkozta Jugoslav Ristić, az Önálló Szakszervezetek Szövetségének kragujevaci elnöke, aki a városi Szociális-gazdasági Tanácsának elnöklője is. Mint mondja, a boltosok félnek feljelenteni gazdájukat, mert attól tartanak, hogy utána sehol sem kapnak munkát, szerintük ugyanis a bolttulajdonosok összeköttetésben vannak egymással.

„Ha már ellenőrzik a pénztári számlák kiadását, akkor elvárható az is, hogy a felügyelőségek ellenőrizzék, milyen feltételek között dolgoznak a kragujevaci üzletek foglalkoztatottjai” – jelentette ki Ristić. Szerinte kampányok szervezésével kell segíteni az üzletek alkalmazottain, és meg kell találni annak a módját, hogy a kereskedésekben ellenőrizzék a munkaadókat.

Ristić jelezte, hogy ezt kezdeményezni fogja a kragujevaci Szociális-gazdasági Tanácsban; a testület ülését a múlt héten kétszer is elhalasztották, mert az önkormányzat képviselőjének állítólag más elfoglaltsága volt.