2024. április 20., szombat

Virtuális valósággal a turizmus fejlesztéséért

Megtartották a ViCTour zárókonferenciáját

Újvidéken tegnap tartották meg a Virtuális és Kulturális Turizmus (ViCTour) elnevezésű program zárókonferenciáját. A projekt az IPA határon átívelő program keretében valósult meg Horvátország és Szerbia együttműködésének köszönhetően. Célja a turizmus serkentése a határon túli régiókban, valamint a tartható szociális, gazdasági és területi fejlődés elősegítése. Elsősorban a szerémségi horvát és szerb részek együttműködésére helyezték a hangsúlyt.

Vidosava Enderić, az Európai Ügyek tartományi alapítványának igazgatója elmondta, hogy a projekt a Vukovár-Szerémség megyének, Vukovár-Szerémség megye Turisztikai Szervezetének, Vajdaság Turisztikai Szervezetének, az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Karának és az Európai Ügyek tartományi alapítványának együttműködése révén valósult meg. Ezek közül kiemelte a Vukovár-Szerémség Megyei Turisztikai Szervezetet, mellyel már korábban is számos sikeres pályázatot valósítottak meg, leginkább az árvíz és a különféle természeti csapásokkal szembeni védelem terén. A ViCTour projekt megvalósításán összesen két éven keresztül dolgoztak, és ez alatt az idő alatt sikeresen végrehajtották a tervezett különféle programokat.

– A projekt feladata, hogy elsősorban Szerémség horvát és szerb részein elősegítse az idegenforgalom fejlődését. Ebből a célból a legmodernebb digitális technológiát alkalmazva összesen hat hologramot dolgoztak ki, hármat a horvát és ugyanennyit a szerb oldalon. Ami a szerb oldalt illeti, a hologramokat a vrdniki Palata Kasinában, a Sremska Mitrovicán található császári palotában és az Adaševciban lévő Szerémségi front emlékparkban helyezték el – mondta Enderić.

Reményét fejezte ki, hogy a modern technológiának köszönhetően egyre több turista fogja választani ezeket a jelentős történelmi helyszíneket.

Magdalena Parat, a program vezetője Vukovár-Szerémség megyében elmondta, hogy a legmodernebb technológiák alkalmazásával nagyot lehet lendíteni mindkét ország, de főképp Szerémség látogatottságán. Ugyanis a virtuális és a kiterjesztett valóságon keresztül érdekesebbé és vonzóbbá lehet tenni a különböző jelentős turisztikai célpontokat. A hologramok segítségével megelevenedik a múlt, hiszen letölthető telefonos applikáción keresztül egy adott helyszínen különböző jelentős történelmi személyiségek jelennek meg. Többek között Leopold Ružička, Ivan Kozarac vagy éppen Kapisztrán Szent János tűnik fel azokon a helyeken, amelyeken egykor éltek és megfordultak. A mobilokon megjelenő kiterjesztett valóságban ezek a neves történelmi személyiségek egyfajta virtuális utazásra invitálják a turistákat, és bemutatják az adott helység nevezetességeit. Az applikációk csupán meghatározott helyszíneken használhatók, ezzel pedig jelentősen hozzájárulnak az adott város és terület idegenforgalmának fellendítéséhez.

A projekt fővédnöke Vukovár-Szerémség megye volt, a befektetés értéke pedig 924.327 eurót tett ki, melyet különböző tanulmányi utazásokra, turisztikai vezetők képzésére és főleg IT-technológiai eszközök beszerzésére fordítottak.