2024. április 19., péntek

Filmvetítések a műemlék falai között

Egy éve működik a palicsi Abbázia mozi – Folynak a tárgyalások a magyarországi filmforgalmazókkal

Egy éve működik a palicsi Abbázia mozi. Tavaly nyáron újították fel a műemlék jellegű épületet, majd november 3-án elkezdődtek a rendszeres vetítések is a moziban. Azóta a palicsiak is láthatják a legújabb filmterméseket, 2D-ben és 3D-ben egyaránt. Az elmúlt egy évet Svetozar Dimović, a mozi menedzsere értékelte lapunk számára. Elmondta, hogy az eltelt egy év minden előzetes várakozásukat felülmúlta.

– Sikerült visszahoznunk a mozizás szokását Palicsra. Több mint húsz évvel ezelőtt Szabadka és környéke erről volt híres. Szabadkán négy mozi működött, az Abbázia Palicson volt az ötödik. Sajnos a kilencvenes évek eseményei miatt a mozik bezártak. A helyzet azonban szerencsére megváltozott környékünkön. Az elmúlt év novemberében pedig mi is elkezdtük a rendszeres vetítéseket. Az Abbázia azonban nemcsak egy egyszerű mozi, hanem az épület műemlék is egyben, amelyet 1925-ben építettek. Az épületen nem változott semmi, ugyanúgy néz ki, mint amikor felépült. A mozi mellett egy kávézó is működik. Nem mellékes, hogy mi vagyunk az egyetlen mozi a környéken, ahol a nézőknek van lehetőségük italt, popcornt és nachost vásárolniuk, amit aztán bevihetnek a moziterembe – nyilatkozta a mozi menedzsere.

Svetozar Dimović a mozi látogatottságával kapcsolatban elmondta, hogy január óta mintegy hatezren váltottak jegyet a filmvetítésekre, főleg fiatalok és gyermekek, akik a legújabb animációs filmekre voltak kíváncsiak. A legnépszerűbb filmek között a hollywoodi szuperprodukciók vannak. A statisztikák szerint többségben vannak a Szabadkáról érkező nézők a palicsiakkal szemben. Ezt a tendenciát szeretné a mozi vezetősége megfordítani.

– Az, hogy kevesebb palicsi tér be a moziba, mint szabadkai, valószínűleg a filmkínálat hibája is, ugyanis sajnos nem kapunk magyar nyelvű filmeket. Miroslav Mogorović, a mozi igazgatója azonban már egy éve tárgyalásokat folytat a magyarországi filmforgalmazókkal, hogy ez a helyzet megváltozzon. Egyelőre a magyar nyelvű filmek fordítása jelenti a legnagyobb problémát, ugyanis ezek nagyon drágák. Erre keresünk megoldást. Reményeink szerint a tárgyalások az év végéig befejeződnek, és akkor már magyar nyelvű filmekre is jegyet válthatnak a nézők – mondta Svetozar Dimović.

A fentiekhez a menedzser hozzátette, hogy az Abbáziában sok turista is betér, főleg ázsiaiak és oroszországiak, de ők nem a filmekre váltanak jegyet, hanem inkább a kávézóba térnek be, mert vonzó számukra a mozi régi épülete.

Bár egy éve adták át a mozi felújított épületét, az Abbáziában jelenleg is folynak munkálatok, amelyeknek köszönhetően tovább bővül a mozi kínálata.

– Kicsit késünk vele, de sikerült elkezdenünk a nyári mozi kialakításának munkálatait. Mi is a nyári mozi? Ez nem jelent mást, mint szabadtéri filmvetítéseket. Ha elkészülünk vele, akkor Vajdaság ezen részén mi leszünk az egyetlen mozi, ahol a nézők szabadtéren nézhetik a nagy hollywoodi szuperprodukciókat és az európai művészfilmeket. Reményeink szerint a nyári mozi a következő év tavaszán már fogadhatja a nézőket. Itt nemcsak filmvetítéseket, de koncerteket is tartunk majd. Emellett az Abbáziában megnyitunk egy részt a nemdohányzók részére is, amely egyben egy kiállítóteremként is funkcionál majd – magyarázta Svetozar Dimović.

A beszélgetés közben azt is megtudtuk, hogy a mozi különleges programmal készül november 3-ai évforduló megünneplésére. A tervek szerint az évforduló előtt egy szavazást tartanának, megválasztanák azt a filmet, amely az egy év alatt a nézők szerint a legjobb volt és a legnagyobb hatást gyakorolta rájuk, majd az évfordulón ingyenesen levetítetlenének ezt a filmet. Emellett egy ünnepséget is tartanak a jeles nap alkalmából.

A mozijegy ára 250 dinár, a 3D-s vetítésekre pedig 350 dinár. A részletes program megtalálható a mozi honlapján (www.abazija.rs), ahol elektronikus jegyfoglalásra is van lehetőség.