2024. március 29., péntek

A szabadkai csapat győzött

Ötödször került sor a Sakktivity játékos vetélkedőre

Feszültségekkel teli pillanatok, izgalmak, fordulatok és hangos szurkolások közepette zajlott le szombaton a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában az ötödik Sakktivity játékos vetélkedő. Az esemény főszervezője a szabadkai Aragóniai Beatrix Sakk-klub. A megmérettetésen ezúttal is nyolc település nyolc csapata vett részt, amelyeknek az élén ismert közéleti személyiségek, sztárvendégek álltak, egyebek között Kocsis Tibor és Lajkó Félix.

A szabadkai csapat taktikai megbeszélést tart(Lukács Melinda felvétele)

A szabadkai csapat taktikai megbeszélést tart(Lukács Melinda felvétele)

A versenyt Erdődi Edvina, az MNT képviselője nyitotta meg:

– A közösségben, jó társaságban elöltött idő nagyon értékes. Évről évre töretlen az érdeklődés a vetélkedő iránt. Ez egy kitűnő játék, amely növeli a koncentrációt, fejleszti a csapatmunkát, ugyanakkor önállóságra is serkent, öntudatos szemléletmódra buzdít, de arra is tanít, hogy számoljunk a következményekkel. Fontos megtanulni kezelni a sikert, de ugyanúgy a kudarcot is. Ez a verseny erre is alkalmat ad – hangsúlyozta Erdődi Edvina.

Mint Rózsa Zsombor szervezőtől hallhattuk, egy meglehetősen összetett, komplex játékról van szó, rengeteg szabállyal:

– Attól Sakktivity, hogy a sakkból kiemelünk egy szabályt és arra épül egy új játék. A Sakktivity a világ sakktérképére helyezi fel Szerbiát és Palicsot, hiszen világméretű összefogásról van szó. A szabályokhoz tartozik az is, hogy a megmérettetésen nyolc csapat vehet részt. A vajdaságiak mellett Magyarországról a szigetvári csapat benevezését fogadtuk el. A verseny iránt egyébként nagy az érdeklődés, az idén hatvan csapat jelentkezett, ebből Magyarországról ötvenhárom. A magyarországi csapatokat a nyári táborunkba invitáltuk, amit Budapesten szervezünk meg minden évben. A közösségépítés céljából a játszás mellett nagyon fontosnak tartom azt is, hogy a fiatalok a példaképeikkel élőben is találkozzanak. Erre is jó alkalmat ad a Sakktivity. A sztárvendégeket a gyerekek kívánságai szerint igyekszünk összeválogatni – tudtuk meg Rózsa Zsombortól. 

A kelebiai csapatot Mezei Zoltán színművész vezette, Maletaški Krisztina műsorvezető, újságíró a zentaiakat, Dudás Norbert színjátszó a szabadkaiakat, Szalai Patrícia modell, zumbapresenter a királyhalmiakat, Szentpéteri Dóra gyeplabdajátékos a szigetváriakat, Lajkó Félix hegedűvirtuóz a ludasiakat, Savić Dijana énekesnő a radanováciakat, Kocsis Tibor énekes pedig a palicsiakat.

A megmérettetésből a sztárkapitányok is kivették részüket. Kocsis Tibor lelkesen vállalta, hogy csapatot vezessen:

– Örömmel mondtam igent a felkérésre, különösen miután alaposabban utánanéztem, hogy milyen játékról van szó és mi lesz a feladatom. Fontosnak tartok minden olyan csapatépítő tevékenységet, ami fejleszti a gyerekek gondolkodását, és mozgásra serkenti őket. Örülök, hogy része lehettem ennek a játéknak – hallottuk Kocsis Tibortól.

A Sakktivity Lajkó Félix szerint is érdekfeszítő:

– Több ízben kaptam meghívást, de most végre úgy alakult, hogy el tudtam jönni. Az igazság az, hogy a gyerekek többet tudnak, mint én, de azért mégis igyekeztem buzdítani őket. Ez a verseny nem csak a sakkról szól, és szerintem nagyon érdekes minden résztvevőnek – mondta Lajkó Félix. 

A verseny a szabadkaiak győzelmével ért véget. Dudás Norbert nem kételkedett a csapatában: 

– Erős és ügyes csapat vezetője lehettem. Nagyon elszántak voltunk, mi győzni jöttünk. Rendkívül büszke vagyok rájuk, és hálás azért, hogy részt vehettem ebben a játékban – hallottuk Dudás Norberttől.

Az izgalmas és szórakoztató játék műsorvezetője az idén is Agárdi Gábor volt:

– Nagyon örülünk, hogy már az ötödik Sakktivityt tarthattuk meg. Úgy érzem, szükséges ily módon is megszólítani a fiatalokat, mert ez a játék egy jó kis agytorna, de remek kikapcsolódást is nyújt. Jól tudjuk, hogy mennyire nehéz rávenni az embereket arra, hogy kimozduljanak otthonról. Itt a  résztvevők ismert közéleti személyiségekkel, sztárokkal is megismerkedhetnek, együtt játszhatnak velük, ami akár egy életre szóló élményt nyújthat – fejtette ki Agárdi Gábor.  

A vetélkedő után Lajkó Félix, majd pedig Kocsis Tibor lépett fel. Az ünneplés pillanataiból nem maradt ki a tortázás sem.