2024. április 19., péntek
EB-SELEJTEZŐK

Gyerekzsivaj, Korhut-bomba, és köszönet a bírónak

Ramos ünnepe felemásra sikeredett – Szerbia ma Litvániával mérkőzik

Magyarországnak nem volt sok ideje rágódni a horvátok ellen elszenvedett háromgólos vereség után, hiszen vasárnap délután már Azerbajdzsán volt az ellenfél. Ahogyan azt a mérkőzés televíziós felvezetésében is hallhattuk, a magyar nemzeti tizenegy számára újfent minden egyes mérkőzés döntőnek bizonyul a 2020-as Európa-bajnokság hagyományos selejtezősorozatában. A Magyar Labdarúgó-szövetség rafinált döntése nyomán az UEFA által korábban zárt kapus meccsnek titulált találkozón mintegy 15 ezer gyerek szurkolt Dzsudzsák Balázséknak. Az MLSZ 14 év alatti utánpótlás-játékosok és a futballt szerető fiatalok meghívásával kiváló hangulatot teremtett a Groupama Arénában. A klubok, az iskolák és a különböző intézmények részéről jelentős érdeklődés mutatkozott a lehetőség iránt, az előzetes regisztráció után pedig már kedden délutánra megteltek a rendelkezésre álló helyek. A gyerekzsivaj láthatóan jó hatással volt a játékosokra is, akik így bizonyítási vágytól fűtve futottak ki a pályára. A Marco Rossi szövetségi kapitány vezette alakulat aktuális ellenfele a selejtezőben eleddig egyetlen pontot szerző azeriek voltak, a vendégek a csekély számú pont ellenére minden találkozón betaláltak, így nem lehetett lebecsülni őket. Az olasz vezetőedző a sérüléséből felépülő Szoboszlai Dominiket a kezdőbe jelölte, a Horvátország ellen két végzetes hibát is vétő Kádár Tamást azonban még a kispadra sem jelölte Rossi.

Korhut Mihály nyílegyenesen bombázott a bal alsóba (Fotó: MTI)

Korhut Mihály nyílegyenesen bombázott a bal alsóba (Fotó: MTI)

A folyamatos zümmögésben, vuvuzelahangulatra hasonlító gyerekzsivajban a hazai válogatott nagy lendülettel kezdett: az 5. percben Kovács próbált betörni a jobb szélről, de az azeri védők az alapvonalnál megállították. Egy támadásnyi idővel később Dzsudzsák Szoboszlai elé pörgette a játékszert, a fiatal támadó azonban egy leheletnyivel több erőt adott átemelésének, így a labda nemcsak a hálóőr, de a kapu fölött is elsuhant. Szerencsére nem kellett sokat várni a vezető – s mint utólag kiderült, a mindent eldöntő – gólra: a sarokból érkező beadást még kifejelték a védők, de a kipattanónál már a komplett azeri válogatott tehetetlen maradt. Korhut Mihály nagyjából 28 méterre a kaputól, félollóra hajazó mozdulattal kapásból a bal alsó sarokba rúgta a labdát. A gól után szemernyit sem változott a játék képe. A magyarok a rendes játékidő alatt végig irányították a meccset, a bírói ráadásban azonban Azerbajdzsán szabadrúgáshoz jutott. A beadás után a vendégek a kapu előtt kialakult káoszban a kapuba juttatták a labdát, ám a bíró kezezés okán nem adta meg a gólt. A visszajátszást látva egyértelműen kijelenthető, hogy Gulácsiék hatalmas köszönettel tartoznak a játékvezetőnek, hiszen Musztafadze mellkasával kotorta be a hálóba a játékszert. A selejtezősorozatban nincs VAR, így a hivatalos végeredmény 1:0 Magyarország javára. Marco Rossiék a szabadnapos Szlovákiát megelőzve ideiglenesen a továbbjutást érő második helyen állnak, és versenyben maradtak az Eb-részvételért.

A csoport másik összecsapásán Wales és Horvátország 1:1-es döntetlent játszott.

E csoport

1. Horvátország

7

4

2

1

14:6

14

2. Magyarország

7

4

0

3

8:9

12

3. Szlovákia

6

3

1

2

10:8

10

4. Wales

6

2

2

2

6:6

8

5. Azerbajdzsán

6

0

1

5

5:14

1

Schmeichel bravúrjai kellettek

Dánia futball-válogatottja Youssuf Poulsen 85. percben szerzett góljával minimális győzelmet aratott Svájc felett a selejtezősorozat D csoportjában. Az északi ország ezzel rendkívül fontos három pontot szerzett az ötösben, ahol pontban utolérték az éllovas Írországot, s már csak a két csapat egymás közti eredményének köszönhetően állnak a második helyen. A dánok nyertes összecsapásán óriási szerepet játszott a Leicester City hálóőre, Kasper Schmeichel ugyanis bravúrt bravúrra halmozott a kilencven perc alatt: az első félidőben Granit Xhaka és Admir Mehmedi lövését védte, a szünet után pedig többször hárított távoli próbálkozásokat, ujjheggyel a kapu fölé tolva Ricardo Rodríguez kísérletét. A szombati játéknap első találkozóján Grúzia és a már említett Írország mérte össze tudását, de a végig kiegyenlített küzdelemben főként a védelmek remekeltek, így ez a mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult.

D csoport, a 7. forduló: Grúzia–Írország 0:0, Dánia–Svájc 1:0.

1. Írország

6

3

3

0

6:2

12

2. Dánia

6

3

3

0

16:5

12

3. Svájc

5

2

2

1

10:5

8

4. Grúzia

6

1

2

3

4:8

5

5. Gibraltár

5

0

0

5

0:16

0

A következő fordulóban (holnap): Gibraltár–Grúzia, Svájc–Írország.

Elrontották Ramos ünnepét

A Norvégia–Spanyolország Európa-bajnoki selejtezőn lépett 168. alkalommal pályára Sergio Ramos, és ezzel a nemzeti színekben lejátszott mérkőzések tekintetében egyedüli rekorderré vált a hispánok között. A mérkőzésen az első félórában egyértelműen a spanyolok játszottak fölényben, ám igazán komoly gólhelyzetet nem tudtak kialakítani. A norvégok csak a játékrész végén néhány veszélyes kontratámadás vezetésével jelezték, nem mondtak le a pont(ok) megszerzéséről. A szünet után egy hazai védelmi hibát kihasználva Saul előnyhöz juttatta a vendégeket. Sokáig úgy tűnt, ez elegendő lesz a mérkőzés megnyeréséhez, ám a bírói ráadásban Joshua King értékesíteni tudott egy jogos büntetőt, ezzel pontot mentett a norvégoknak.

A csoport másik két mérkőzésén nem született meglepetés. Máltán a svédek Marcus Danielsonnak köszönhetően gyorsan vezetést szereztek. A szigetországiak nem nyújtottak komolyabb ellenállást, annál többet bizonytalankodtak a saját tizenhatosukon belül, s ennek következtében a második félidőben Sebastian Larsson kétszer is büntetőből vehette be a hazai kaput. A máltaiak hibasorozatát Andrei Agius öngólja tette teljessé.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Feröer-szigetek–Románia találkozón a vendégek hatalmas mezőnyfölényben játszottak, viszont hiába volt az első félidőben a 13 kapura lövésük, gólt nem tudtak szerezni. A gólcsend a 74. percben tört meg, és George Puscas találata igencsak megnyugtatta szomszédainkat, hiszen a következő húsz percben Alexandru Ionut Mitrita és Claudiu Keserü főszereplésével végül nagyarányú győzelmet arattak.

Az eredmények alakulásának következtében még négy csapat is reménykedhet a kontinensviadalra való kijutásban. Várhatóan a keddi játéknapot követően, amikor Svédország Spanyolországot, Románia pedig Norvégiát látja vendégül, tisztábban lehet majd látni a csoportban.

F csoport, a 7. forduló: Norvégia–Spanyolország 1:1, Feröer-szigetek–Románia 0:3, Málta–Svédország 0:4.

1. Spanyolország

7

6

1

0

18:4

19

2. Svédország

7

4

2

1

17:8

14

3. Románia

7

4

1

2

16:7

13

4. Norvégia

7

2

4

1

12:9

10

5. Málta

7

1

0

6

2:17

3

6. Feröer-szigetek

7

0

0

7

3:23

0

A következő fordulóban (holnap): Finnország–Örményország, Görögország–Bosznia-Hercegovina, Liechtenstein–Olaszország.

Hibátlan Azzurri

Folytatta tökéletes menetelését a J csoportban Olaszország, amely a hetedik fordulóban Görögországot verte 2:0-ra. Roberto Mancini tanítványai az első pillanattól irányították a mérkőzést, ám az első félidőben még nem tudtak betalálni, sőt, a 12. percben még Donnarummának kellett védenie Limniosz próbálkozásánál. A jég a második félidőben negyedórányi játék után tört meg, amikor kidolgozott olasz akció végén Insigne lövésébe Buhalakisz tette bele a karját, Karaszev bíró pedig azonnal a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt Jorginho értékesítette (63.). Negyedórával később Bernardeschi döntötte el a találkozót, a támadó a jobb szélről középre tartva takarásból engedett el egy erős, ballábas, lapos lövést, amelybe Paszhalakisz kapus csak beleérni tudott. Olaszország hetedik győzelmével bebiztosította kijutását és csoportelsőségét is.

Nagy diadalt aratott a csoportban Bosznia-Hercegovina, amely az olaszok mögött második helyen álló Finnországot verte fölényesen 4:1-re. Fél óra játék után Hajrović bombázott közelről Hradecky kapujába (29.), majd Pjanić még a pihenő előtt duplázta meg a vezetést (37.), a Soiri kezezéséért megítélt büntetőt értékesítve. A győzelmet Pjanić második gólja biztosította be, a Juventus támadója hosszú akció után (58.) lőtte ki a jobb felsőt. A győzelmet Hodžić tette fölényessé a 73. percben, igaz, Pohjanpalo nem sokkal később kozmetikázott kicsit az eredményen (79.). A bosnyákok a diadalnak köszönhetően visszatértek a versenyfutásba, amit az olaszok mögötti második helyért vívnak a finnekkel és az örményekkel. A csoport harmadik meccsén Örményország 1:1-es döntetlent játszott Liechtensteinben.

J csoport, a 7. forduló: Olaszország–Görögország 2:0, Liechtenstein–Örményország 1:1, Bosznia-Hercegovina–Finnország 4:1.

1. Olaszország

7

7

0

0

20:3

21

2. Finnország

7

4

0

3

9:8

12

3. Örményország

7

3

1

3

13:12

10

4. Bosznia-H.

7

3

1

3

16:12

10

5. Görögország

7

1

2

4

7:12

5

6. Liechtenstein

7

0

2

5

2:20

2

A következő fordulóban (holnap): Liechtenstein–Olaszország, Finnország–Örményország, Görögország–Bosznia-Hercegovina.

Anglia megégett, Franciaország tizenegyessel nyert

Nem várt pofonba szaladt bele pénteken Gareth Southgate angol válogatottja, amikor 2:1-es vereséget szenvedtek Csehország ellen. Az 5. percben, amikor Harry Kane tizenegyesével a szigetországiak megszerezték a vezetést, valószínűleg még senki sem gondolt arra, hogy a vendégek leszegett orral hagyják el a pályát, de az Eb-részvételért foggal-körömmel harcoló csehek pár pillanat alatt kiegyenlítettek, a hajrában pedig a győztes gólt is belőtték. Ondrášek a rendes játékidő lejárta előtt az angol hátvédsor rossz helyezkedését használta ki, és teljesen üresen állva gurított Pickford kapujába. A csoport másik meccsén Montenegró és Bulgária 0:0-t játszott. A mai program szerint a második pozíciót megcélzó Koszovó hazai pályán fogadja Montenegrót, Southgate legénysége pedig Bulgáriába látogat. A vb-győztes Franciaország Giroud második félidőben értékesített büntetőjével idegenben múlta felül Izlandot, Törökország pedig a 90. percben rendezte le a három pont sorsát Albánia ellen. A H csoportban a törökök és a franciák egyaránt 18 ponttal állnak, így három körrel a vége előtt már-már biztos, hogy a két gárda Eb-résztvevő lesz.