2024. április 19., péntek

Mérgező boríték, mérges reakció

Aleksandar Vučić észszerű magatartásra szólította fel a pristinai politikusokat

Bejárta a világsajtót a hír, hogy a koszovói Központi Választási Bizottság (CIK) a szavazatszámláló központban tevékenykedő tagjait bőrelváltozással, továbbá bőrviszketéssel szállították kórházba. Az érintett 26 személy azt állította, hogy a tünetek azután léptek fel, hogy kinyitották az október első hétvégéjén megtartott rendkívüli parlamenti választások Szerbiából érkező levélszavazatainak borítékait. Azt is közölték, hogy ezekből a borítékokból különös szag terjengett. A B92 hírportál, a The Associated Pressre hivatkozva közölte, hogy a 26 szavazatszámlálót benn tartották a kórházban. Állítólag öt doboz tartalmazott ilyen borítékokat.

A CIK egyelőre nem kívánta kommentálni az állításokat, azzal az indoklással, hogy mindez nem az intézmény, hanem az infrastrukturális minisztérium helyiségeiben történt. A pristinai sajtóból derült ki, hogy az esetet követően félbeszakították a levélszavazatok feldolgozását. A Szerb Lista ennek okán hiszi, hogy a dolog hátterében a választási eredmények megmásításának a szándéka áll. A „soviniszta albánok” ekképpen próbálják a Pristinának behódoló szerb politikusokat támogatni – fejtette ki közleményében Goran Rakić, a Szerb Lista vezetője. Az Önálló Liberális Párt, amelynek elnökét, Slobodan Petrovićot külön megemlítette Goran Rakić az előbb említett közleményben, határozottan elvetette a vádakat, kifejtvén, hogy nem vesz részt semmilyen választási csalásban vagy lopásban, a Szerb Listát pedig észszerű magatartásra szólította fel.

Aleksandar Vučić államfő egyetért Goran Rakićtyal, mai sajtónyilatkozatában szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy a mérgező anyagot tartalmazó borítékokról szóló állítások a Szerb Lista választási eredménye ellen irányulnak. A Beta hírügynökség összeállítása szerint Vučić azokra a pristinai kezdeményezésekre is kitért, hogy a koszovói ügyészség az említett incidens és a választások napján a szerb szavazókra mért állítólagos nyomásgyakorlás okán indítványozza a Szerb Lista alkotmányellenessé nyilvánítását, azaz tevékenységének betiltását.

– Ostoba állításokról van szó, amelyeket valami kretén fabrikált, azzal a céllal, hogy ártson a Szerb Listának. Ha betiltják a Szerb Lista tevékenységét, akkor az azt jelenti, hogy a koszovói szerbeket is betiltják? A végső cél az, hogy a Szerb Listát nyilvánítsák terrorszervezetnek. Ez az utolsó alkalom, hogy felszólítom őket, fogadják el a választások eredményét. Megpróbálhatják kiszorítani a szerbeket az intézményekből, ám jól tudják, hogy annak milyen következményei lesznek. Abban az esetben a szerbek más módon fognak szerveződni, az viszont senkinek nem lesz jó. Pristinát és a nemzetközi közösséget is figyelmeztetem, hogy térjenek észhez – fogalmazott Vučić, aki Albin Kurtinak, a választásokon legtöbb szavazatot szerző Önrendelkezés elnökének azon nyilatkozatát is elítéli, hogy a koszovói kormány az alkotmányban a szerbek számára garantált miniszteri tisztségét nem a Szerb Lista valamelyik képviselőjének adja, hanem a szerb közösség állította valamelyik másik lista képviselőjének. Ha megtenné ezt, a szerb közösség akaratát semmibe vevő lépést, az olyan reakciót váltana ki, ami mögé Szerbia is felsorakozna – nyomatékosította Vučić.