2024. március 28., csütörtök

A 100 éves bácskossuthfalvi foci

A Pro Urbe díjas Sloboda Labdarúgóklub születésnapot ünnepelt

Barátságos focimeccsekkel, könyvbemutatóval, köszönőlevelek átadásával ünnepelték meg a hétvégén a hivatalosan jegyzett bácskossuthfalvi labdarúgás 100. évfordulóját. A község Pro Urbe díjával jutalmazott Sloboda Labdarúgóklub születésnapi rendezvénye a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjével kezdődött a labdarúgópályán, majd 100 év 100 perc foci címmel barátságos mérkőzésekkel folytatódott, amikor is a topolyai focistapalántákkal mérkőztek meg a Sloboda pionírjai. A folytatásban a Sloboda öregfiúkból álló csapatai léptek a gyepre, majd a szuperligában szereplő TSC-vel csapott össze a Sloboda felnőtt csapata.

A díszülés alkalmat adott köszönetet mondani azoknak a személyeknek és szervezeteknek is, akik hozzájárultak a bácskossuthfalvi foci sikereihez(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A díszülés alkalmat adott köszönetet mondani azoknak a személyeknek és szervezeteknek is, akik hozzájárultak a bácskossuthfalvi foci sikereihez(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A rendezvény az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban folytatódott a művelődési programmal. Elsőként Seffer Attila tanácselnök üdvözölte a fiatalság számára pozitív példát és közösségi élményt mutató klub tevékenységét. Zsemberi János, a TSC elnöke köszöntötte a vendéglátókat, majd méltatta a 100 éven át tartó kitartásnak köszönhető évforduló különlegességét. Elmondta, hogy a TSC jelenlegi sikeres munkájához is hozzájárult több bácskossuthfalvi vagy a faluból elszármazott egyén, és nélkülük nem érhették volna el a jeles eredményeiket. A Sloboda elnöke, Szűcs Szilárd beszédében munkatársainak és a klub támogatóinak a segítségét köszönte meg.

– A TSC támogatása abban is megnyilvánul, hogy az edzőink bérét, a labdákat biztosítja számunkra, és közreműködésével tehettük modernné az öltözőinket. A felnőtt csapatunk jelenleg sajnos a legalsó ligában szerepel, de az a célunk, hogy két-három éven belül feljebb jussunk a Szabadkai ligába. Az, hogy most ebben a ligában focizunk, sok mindennek a következménye. Leginkább azért van, mert rengeteg fiatal elhagyta/elhagyja a falunkat, ki munka, ki az iskoláztatása miatt, és nem tudunk állandó, ütős csapatot felállítani. Mi azonban megteszünk mindent, hogy fennmaradjunk és  eredményeket érjünk el – hangsúlyozta Szűcs Szilárd, aki elmondta azt is, hogy a bácskossuthfalvi pálya nézőterén 250 műanyag szék kapott helyet a TSC-nek köszönhetően, jelenleg pedig azon munkálkodnak, hogy öntözőrendszerrel lássák el a terep gyepét.

Az ünnepségen Papp László helytörténész foglalta össze a bácskossuthfalvi foci 100 évét, és a településen működő sportklubok múltját, illetve röviden bemutatta az alkalomra elkészült nyomtatott fotóalbumot, amelyet Besnyi Károllyal közösen állítottak össze.

– A bácskossuthfalvi foci múltjáról az első feljegyzés 1912-ből származik, de ekkor még nem volt bejegyezve a klub. Az évfordulót a fociklub 100 évvel ezelőtti regisztrációjához kötjük, amikor  Szász Miklós diák elhozta a labdarúgás szabályait és az első labdát is a falunkba. Bácskossuthfalváról származnak tehetséges focisták is, akik a Slobodában kezdték a pályafutásukat, kiemelném Szűcs Andrást, és Palágyi Szabolcsot, akik később más klubokban is kamatoztatták a tehetségüket – tette hozzá Papp László.

Az ünnepség művelődési részében közreműködtek a bácskossuthfalvi általános iskola diákjai és az Ady Endre Művelődési Központ Csicsergők leánykórusa.