2024. április 19., péntek

Biztonsági kamerák a zeneiskolában

Adán és Moholon ötven elsős diák kezdte meg az alapszintű zenei oktatást a zenedében

A Bartók Béla Zeneiskola adai és moholi iskolarészlegében százötvenhárom diák tanul, köztük ötven elsős kezdte meg azoktatást az új tanévben. Az intézményben tizennyolc tanár tanít nyolc tanszakon. Bács Annamária, a zeneiskola igazgatója elmondta, hogy a diákok és a tanárok nagy lelkesedéssel kezdték meg az új tanévet. Ez alkalomból szeptember 26-án a tanulók közreműködésével tanévnyitó koncertet tartottak Adán, a színházteremben.

Bács Annamária (Csincsik Zsolt felvétele)

Bács Annamária (Csincsik Zsolt felvétele)

– A tanévet zökkenőmentesen elindítottuk szeptember 2-án az adai anyaiskolában és a moholi kihelyezett tagozaton is. Összesen százötvenhárom tanulóval kezdtünk, négy-öt gyerekkel van kevesebb, mint a múlt tanévben, de közülük ötvenen elsősök, ami a teljes diáklétszám egyharmadát jelenti. Ez jó hír, mert annak ellenére, hogy megfogyatkoztunk, azt bizonyítja, van érdeklődés a zenei tanulmányok és a zeneiskola iránt. Jó lenne, ha mind az ötven gyerek, aki elkezdte a zeneiskolát, be is fejezné, de biztosan lesz, aki lemorzsolódik – magyarázta Bács Annamária.

– Nyolc tanszakot indítottunk, mégpedig zongora, harmonika, fuvola, klarinét, gitár, tambura, hegedű és szólóének szakot. Az iskolának tizennyolc tanára van. Az idén egy kicsit módosult a tanári gárda. Új klarinéttanárunk van az adai Hényel Gábor személyében. A szólóének tanszakon pedig a mellékzongorát, a szolfézst, valamint a kórust az idén a temerini Kollár Boglárka vezeti. Az idén nagy népszerűségnek örvendett a gitár tanszak. Sok kisgyerek iratkozott a gitár szakra, ezért vettünk két gitárt, hogy a szülőket tehermentesítsük az indulás költségei alól. Szándékunkban van még egy-két fuvolát, tamburát és esetleg gyakorlózongorát is beszerezni, amit vagy saját eszközből vagy különböző pályázati támogatásokból tudunk megvalósítani, vagy ezt kombinálva. A gitár népszerű, viszont hiány van a klarinét, a harmonika és a tambura tanszakon.Ezért ezt a három tanszakot szeretnénk népszerűsíteni, hogy a jövőben nagyobb legyen a diáklétszám. Hangversenyek megtartásával, valamint az óvodában és az általános iskolákban szervezendő hangszerbemutatókkal szeretnénk ezt elérni. Egyébként rendszeresen tartunk hangszerbemutatókat, de a hiányhangszerekből csinálnánk néhány rendkívülit. Az elmúlt tanévben a diákjaink és tanáraink nagyon szép eredményeket értek el a nemzetközi versenyeken bel- és külföldön.

Ötvenegy különféle diplomát szereztek, ami nagyon szép eredmény. Reméljük, hogy az idén is megközelítjük, vagy akár meg is haladjuk ezt az eredményt. Az iskolánk az összesített pontszám alapján második minősítésű helyen áll, s ez nagyon jó eredménynek számít, hiszen egy kicsi iskoláról van szó. Jók a tanárok, tehetségesek a diákok, és kiváló a szülői támogatottság. A zeneiskola már öt éve szervez tematikus emlékesteket is. Az idén Frédéric Chopinra esett a választásunk. A tartományi oktatási titkárságtól 30 000 dináros támogatást kaptunk az emlékest megszervezésére, amelyen szeretnénk vendégül látni – mint ahogyan a tavalyi Schubert-esten is – a környékbeli zeneiskolák tanárait és diákjait egy-egy produkcióval. Ez tavaly nagyon jól sikerült, reméljük, hogy az idén is jó lesz – közölte az zeneiskola igazgatója, és elmondta, hogy a zenedében az idei tanévben több beruházást terveznek. A szolfézstermekben egy-egy interaktív táblát szerelnének fel, így a diákok könnyebben hozzájuthatnának azokhoz szolfézs példatárakhoz vagy tananyaghoz, amit eddig könyvekből tanultak vagy a füzetbe másoltak, emellett gördülékenyebbek és élvezetesebbek lennének az órák. Az igazgató megjegyezte, hogy szeretnék központi fűtésre lecserélni az elavult fűtési rendszert, a régi konvektorokat, elektromos és kvarckályhákat. Erre a pályázatot a napokban adták át Ada község önkormányzatával karöltve az illetékes minisztériumnak. Bács Annamária kiemelte, hogy a moholi iskolarészleg után a tanév folyamán az adai anyaiskolában is biztonsági kamerákat szerelnek fel.

– A Magyar Nemzeti Tanáccsal és Ada község önkormányzatával közösen biztonsági kamerákat szerelünk fel a zeneiskolában a gyerekeink és a berendezésünk biztonsága érdekében, hogy megvédjük az intézményt az illetéktelen behatolóktól. A moholi iskolában már felszerelték a kamerákat. Az adai anyaiskola felszerelése még várat magát, ám a tanév folyamán erre is sor kerül. Az MNT 80 000 dinárral támogatja a beruházást, a zeneiskola 56 000 dinárral járul hozzá, a helyi önkormányzat pedig 70 000-rel – közölte a zenede vezetője.