2024. április 19., péntek

Újjáélesztik a Bégát

Kikötő épül Nagybecskereken, kerékpárút a román határig, felújítják a vízlépcsőket

Ha 2021-ig megvalósul a szerb–román Béga-projektum, akkor már bizonyossággal mondhatjuk azt, hogy visszatért az élet a két országot összekötő folyóra és a partjaira. Az óvatosság abból fakad, hogy az ezzel kapcsolatos ígéretek közül nem sok minden valósult meg. Most úgy tűnik, hogy ha lassan is, de azért jobbra fordul majd a hányatott sorsú bánáti folyó sorsa.
A 120 km hosszú, mesterségesen létrehozott – a romániai Ruszka havasokban eredő Béga folyóval párhuzamos – csatorna, amely az Alsó Tiszát és Nagybecskereket köti össze Temesvárral, már több mint 260 éve létezik.

A bégafői vízlépcső(Foto Zrenjanin felvétele)

A bégafői vízlépcső(Foto Zrenjanin felvétele)

Bánát egykor áthatolhatatlan mocsárvidékének a lecsapolása a lotaringiai Claudius Mercy, a Temesi Bánság katonai parancsnoka irányítása alatt kezdődött. A törökök elleni harcokban jeleskedő tábornok irányítása alatt készült el a Béga-csatorna felső szakaszának első változata 1724-ben. A munkálatok folytatódtak Mária Terézia idejében is, 1900 és 1914 között pedig már korszerű vízi út épült Temesvár és Nagybecskerek között. Erre elsősorban a gabonaféléknek a Duna mente és az adriai tenger kikötői felé való könnyebb szállítása végett volt szükség. Ezen a hajóúton egykor jelentős mennyiségű farönköt is szállítottak. A legtöbb 650 tonna teherbírású hajó a szentmihályi, az óteleki, a bégafői és az écskai vízlépcsőknek köszönve közlekedhetett.  

A 20. század első felében ez fontos vízi út volt Nyugat-Európa irányába. Használatát két nemzetközi szerződés is szabályozta: az 1931-es és az 1955-ben elfogadott, amely jelenleg is érvényben van. A Jugoszlávia és Románia közötti hajóforgalom a Bégán 1958-ban részben politikai, részben pedig gazdasági okokból állt le. A mi oldalunkon Bégafő (Klek) és Temesvár között azóta is le van zárva. Ettől kezdve pedig – a határ mindkét oldalán – szennycsatornaként kezelték. Miközben a két ország illetékesei egymást okolták, a Béga fokozatosan Európa egyik legszennyezettebb folyójává vált. Vizének minősége olyan rossz lett, hogy semmilyen kategóriába nem lehetett besorolni, öntözésre sem volt alkalmas. Eliszaposodása miatt pedig egyes szakaszain hajózhatatlanná vált. Medrét jelenleg helyenként négy-öt méteres iszap borítja. A Duna–Tisza–Duna csatornarendszer kiépítésével a Bégafő és a Tisza közötti szakaszon 1000 tonnánál kisebb teherbírású hajók számára ugyan hajózhatóvá vált, de a hajóforgalom minimális volt.

A szentmihályi zsilip értékes hagyaték(Foto Zrenjanin felvétele)

A szentmihályi zsilip értékes hagyaték(Foto Zrenjanin felvétele)

Bánát gazdaságának a csődje annyiban segített a Bégán, hogy immár kevesebb szennyvíz kerül a vízbe. Virágzó gyárak szűntek meg létezni a határ túloldalán is (mint például a tomesti üveggyár, melyben 1500-an dolgoztak, vagy a marzsinai vasművek). Az EU felé haladva pedig kénytelen-kelletlen jobban oda kell figyelni a Béga tisztaságára, amely az elmúlt három évszázad alatt sokban hozzájárult Bánát felvirágzásához.

A Béga 45 km-es romániai szakaszán egy évtizeddel ezelőtt hozzáfogtak az iszaptalanításához, a töltések, kikötők, hidak és a hajóforgalmat biztosító más létesítmények felújításához. Azt remélik, hogy a folyószakasz hajózhatóvá tétele a Duna illetve a Fekete-tenger partján levő román kikötők, és a többi Duna menti országok felé számukra jelentős gazdasági hasznot hozhat. A Temesvár és a szerbiai határ közötti 37 km-es kerékpárutat 2015 tavaszán adták át a rendeltetésének.

Egy határon átnyúló IPA-pályázatnak köszönve a folyó innenső oldalán levő 75 kilométeres szakaszán is elkezdődtek a munkálatok. A Béga nevet viselő közös projektum célja pedig a Béga infrastrukturális újjáélesztése, újbóli hajózhatóvá tétele. A nagy projektum összértéke 14 millió euró, melynek a nagyobb része (11,7 millió euró) IPA-projektumból származik.

Épül a nagybecskereki kikötő(Foto Zrenjanin felvétele)

Épül a nagybecskereki kikötő(Foto Zrenjanin felvétele)

– A projektum fő célja az, hogy hatvan év után újra hajózhatóvá tegyük a Bégát. A nagybecskerekiek számára pedig mindenképpen a legfontosabb a kikötő kiépítése, amelyre 600 ezer eurót fordítunk, és a Béga legszélesebb szakaszánál, az egykori vágóhíd épülete közelében épül. A munkálatok elkezdődtek, és befejezésének a határideje négy hónap. Általa pedig lehetőség nyílik majd a kisebb turistahajók kikötésére, melyek utasai onnan könnyen eljuthatnak a város központjába. Innen indulhatnak majd turistahajók a Császár-tóra, Bégafőre, vagy a Bégának a Tiszába való torkolatához – mondja Duško Radišić, Nagybecskerek segédpolgármestere, a projektum koordinátora.

A másik jelentős része a projektumnak a 30 km-es kerékpárút megépítése a Béga-töltésén Bégafőtől Szerbittabéig. 

– A kerékpárút építése tavaszra kezdődik. Többek között olyan pihenőhelyek is lesznek, amelyeken lehetőség lesz az elektronikus kerékpárok akkumulátorainak a feltöltésére és wi-fi elérhetőség is lesz. Ha elkészül a bicikliút innenső szakasza is, akkor ez lesz a legrövidebb út (75 km) Nagybecskerek és Temesvár között. A kerékpárút használatához azonban még egy határátkelő létesítésére is szükség lesz Szerbittabé és Ótelek között, mondja a projektumvezető.

A készülő projektum turistacsalogató is lehet(Foto Zrenjanin felvétele)

A készülő projektum turistacsalogató is lehet(Foto Zrenjanin felvétele)

A Béga hajózhatóvá tételének egyik alapfeltétele a bégafői, a szerbittabéi illetve a román oldalon lévő óteleki és a szentmihályi zsilipek felújítása, illetve azok konzerválása. Ezek a létesítmények egyben turisztikai látványosságok is lehetnek. A felsorolt munkálatok befejezésének határideje 2021 augusztusa. Ahhoz, hogy hajózhatóvá váljék a Béga Temesvár és Nagybecskerek között, a következő nagy lépés a Béga-csatorna iszaptalanítása lesz. Előzetes becslések szerint ez 40 millió eurós beruházást igényel, és a teljes meder megtisztításánál legalább egymillió köbmétert, vagy még ennél is tetemesebb iszapmennyiséget kellene eltávolítani. Ekkora munka a szakemberek egész csapatát igényli. Tekintettel arra, hogy urbánus vidékről van szó, nagy probléma lesz az iszap tárolása, amelyet speciális kazettákba kell majd helyezni. 

A további EU-s támogatásnak azonban van egy előfeltétele. Az, hogy megállítsák a Béga további szennyezését Nagybecskereken. Ugyanis nincs szennyvíztisztítója és a város a legnagyobb vízszennyező. Ennek az állapotnak a megszüntetése után lehet majd igazából beszélni a Béga újjáélesztéséről. Hogy ne nevezzék többé „az egészség temetőjének”, miként annak idején, szabályozásának megkezdése előtt.