2024. április 20., szombat

Futás a boldogabb gyermekkorért

A Vöröskereszt egyik meghatározó tevékenysége az egészség ápolása és védelme, az egészséges életmód ösztönzése és népszerűsítése. Ezen programok sorát gyarapítja a gyermekhéten megrendezett Futás a boldogabb gyermekkorért elnevezésű verseny is. Ennek apropóján beszélgettünk Kospenda Josippal, a Topolyai Vöröskereszt elnökével.

Vidáman futottak az ovisok is (Tóth Bálint felvétele)

Vidáman futottak az ovisok is (Tóth Bálint felvétele)

– A gyermekekkel való foglalkozás és az egészséges életmódra való nevelés ötvözéséből adódott az ötlet, hogy megszervezzük ezt a megmérettetést. Tisztában vagyunk azzal, hogy a mai rohanó, számítógéphez kötött világban a fiatalok nagyon keveset mozognak. Számos kutatás megerősítette, hogy a mozgáshiány rengeteg megbetegedéshez vezethet. Ez ellen szeretnénk harcolni, a legkisebb korosztálytól kezdve szeretnénk ösztönözni a társadalmat a mozgásra. Ezt a programot már évtizedek óta rendszeresen megszervezzük, néhány éve a gyermekhét eseménysorozatához csatlakoztunk – mesélte az elnök.

– Az óvodás és általános iskolás korú gyermekek, akik a futásban részt vesznek, egy kitűzőt vásárolnak, 50 dinárért. Ez nem csak egy szimbólum, amely a célunkat jelképezi, hanem aktívan elősegíti a testmozgás népszerűsítését. A befolyt összeg ötven százalékát a tanintézmények saját maguk használják fel. Tornaeszközöket, röplabdahálót, ugrálóköteleket, labdákat vásárolnak belőlük a gyermekeknek.

Szerdán reggel ragyogó napsütésben gyülekeztek a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény gyermekei az udvaron, türelmetlenül várva a rajtszót.

– Ha már ennyire fiatalon sikerül elültetnünk a szikrát, a sport szeretetét, már hatalmas eredményt értünk el. Itt a barátkozás, a vidámság a fontos. Nem teremtünk versenyhelyzetet, nincsenek sem elsők sem utolsók, csak résztvevők, akikkel együtt teszünk az egészségért – hangsúlyozta Kospenda.