2024. április 18., csütörtök

Családszervezet alakult Moholon

Az adai Pro Communitas civil szervezet családvédelmi előadássorozatot tart

Egészséges család, egészséges közösség címmel hat állomásos előadássorozatot rendez hat vajdasági településen az adai Pro Communitas civil szervezet, több társszervezettel együttműködve.

Moholon tizenkét utcában tervezik az esővíz-elvezető árkok rendezését (Csincsik Zsolt felvétele)

Mohol (Csincsik Zsolt felvétele)

Bálint Ferenc, a Pro Communitas elnöke elmondta, hogy az előadássorozat a magyar kormány, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap pályázati támogatásából valósul meg. Eddig Péterrévén, Topolyán és Adán tartottak előadásokat, egy-egy alkalommal több előadó részvételével. Kishegyesen október 18-án, Bezdánban pedig november 8-án tartják meg az előadásokat. A rendezvényeken dr. Berentai Orsolya általános orvos az életmódról értekezik, különös tekintettel a cukor-, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre, Krizsán Vilmos, a vajdasági nagycsaládosok vezetője a családi életre nevelésről, Világos Tibor, a Moholi Családok Egyesület elnöke a szerbiai családjogról, Bálint Ferenc a családok mikrogazdasági helyzetéről, Ördög Róbert lelkész, családterapeuta és Zélity Mihály katolikus pap pedig a hit és a szeretet összetartó erejéről beszél.

– Az előadások célja a mindennapok kihívásának kezelése, hogy a családok felkészültek legyenek az új, szokatlan problémák megoldására is, amelyek előttünk állnak, vagy lassan már a mindennapjaink részévé válnak, hiszen az a cél, hogy testileg-lelkileg egészségesek legyünk, mert ha a család testileg-lelkileg egészséges, akkor a közösség is az. Az előadások után általában műhelybeszélgetést tartunk. Célcsoportunkat a családok, a nagycsaládok, az óvónők és a tanítónők képezik, de szívesen látunk minden érdeklődőt – nyilatkozta Bálint Ferenc a legutóbbi, moholi előadás alkalmával, majd hozzátette, a Pro Communitas a projektum hordozója, de társszervezetként közreműködik a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, az adai Tűzsziget, a péterrévei Bölcső, a topolyai 3+ és a kishegyesi Kincse nagycsaládos egyesület, valamint a Vöröskereszt, a cukorbetegek egyesülete és a Moholi Családok Egyesület is.

Az utóbbi szervezet május 3-án alakult meg – tudtuk meg Világos Tibor elnöktől, aki elmondta, hogy az egyesület célja a családok felkarolása és érdekvédelme, főleg Moholon, emellett törődne az egyedülálló, idős személyekkel, valamint célirányosan részt venne a különféle pályázatokon is. Megjegyezte, hogy nonprofit egyesületként működnek, és fontosnak tartják a családi élet évezredes hagyományainak tudatosítását, egy polgári társadalom kialakítását és a keresztény értékek követését. Az egyesület már tagja a vajdasági nagycsaládos egyesületek szövetségének, valamint szeretne mielőbb a Kárpát-medencei családszervezetek szövetségének is a tagjává válni is.