2024. március 29., péntek
Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja

Jószívű és önzetlen volt

Pénteken a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából, a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja keretében, megkoszorúzták Lifka Sándor mellszobrát Szabadkán. Az események jelen volt Iván Attila, a Cinema Filmműhely elnöke, a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja egyik szervezője is:

– Tizennegyedik éve ünnepeljük a vajdasági magyar filmezést, és ezúttal is bemutatjuk a legújabb filmes alkotásokat. A rendezvénysorozatot Siflis Zoltán kezdeményezte 2005-ben a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából. Idén hat filmet mutatunk be, három kisjátékfilmet, két dokumentumfilmet és egy ismeretterjesztő alkotást. A vetítésekre hat településen kerül sor, Újvidéken, Zomborban, Magyarkanizsán, Zentán, Topolyán és Szabadkán. Ez a rendezvénysorozat azért fontos, mert ekkor nagyobb figyelmet kap a vajdasági magyar filmkészítés. Habár televízión és akár az interneten is megtekinthetőek ezek az alkotások, mégis akkor az igazi, ha moziban, nagyvásznon nézzük meg, mert így közösségi élményben is részünk lehet. A rendezvény részét képezi a megemlékezés is, minden évben megkoszorúzzuk Lifka Sándor mellszobrát Szabadkán, és koszorút helyezünk el Bosnyák Ernő sírjára Zomborban, hiszen nagyon büszkék lehetünk a filmes úttörőinkre – mondta Iván Attila.

Evetović Edit, Lifka Sándor nevelt lánya, évről évre részt vesz a koszorúzáson, mindig gondosan eligazgatja a koszorú szalagjait és megsimogatja a szobrot:

– Ilyenkor mindig egy kicsit megfájdul a szívem, mert nagyon szerettem a nevelőapámat, Lifka Sándort. Mellettem és velem volt a legborzalmasabb időkben, a második világháború idején. Talán a hála, talán a szeretet mondja ezt belőlem, de eddigi hosszú életem során nem találkoztam még egy olyan önzetlen és jószívű emberrel, mint amilyen Lifka Sándor volt – hallottuk Evetović Edittől.

Lifka szobrát a hozzátartozói, filmes alkotók és a rendezvény szervezői koszorúzták meg.