2024. április 23., kedd
SZÍRIAI TÖRÖK OFFENZÍVA

Ankara szolidaritást vár(na) a NATO-tól

Törökország szolidaritást vár NATO-szövetségeseitől a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter pénteken Isztambulban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott sajtótájékoztatóján, miután Ankara két nappal korábban terroristaellenes hadműveletet indított Északkelet-Szíriában.

„Nem elég azt mondani, hogy értjük Törökország aggodalmait, Ankara nyílt támogatást vár” – hangsúlyozta Çavuşoğlu, mondván, a terrorszervezetekkel megkülönböztetés nélkül kell harcolni, ahogy azt Törökország tette és teszi. Rámutatott: az északkelet-szíriai hadművelet fontos az észak-atlanti szövetség biztonsága szempontjából is, hiszen a Törökország délkeleti határain túlról, tehát magának a NATO-nak a délkeleti határain túlról érkező terrorfenyegetettséget akarja felszámolni.

Mevlüt Çavuşoğlu és Jens Stoltenberg láthatóan nem tudott közös nevezőre jutni. A felvétel a pénteki isztambuli tárgyalásukat követően készült, midőn a közös sajtótájékoztatóra igyekeztek (Fotó: AP via Beta)

Mevlüt Çavuşoğlu és Jens Stoltenberg láthatóan nem tudott közös nevezőre jutni. A felvétel a pénteki isztambuli tárgyalásukat követően készült, midőn a közös sajtótájékoztatóra igyekeztek (Fotó: AP via Beta)

Stoltenberg jelezte: nincs egyezség a NATO-szövetségesek között az YPG megítélését illetően. A főtitkár egyúttal aggodalmait tolmácsolta Çavuşoğlunak, és rámutatott: a közös ellenség az Iszlám Állam (IÁ). Hangsúlyozta: nem szabad engedni, hogy az IÁ elleni nemzetközi fellépés utóbbi években elért eredményei veszélybe kerüljenek és az elfogott dzsihadisták megszökjenek az északkelet-szíriai internálótáborokból.

Çavuşoğlu leszögezte, hogy az iszlamisták szabadon engedéséről szó sem lehet. Ugyanakkor hozzátette: minden NATO-tagország tudja, hogy az YPG és a PKK ugyanaz, ha azt mondják, hogy Törökország aggodalmai jogosak, akkor az YPG ellen folytatott harc is legitim. (A Népvédelmi Egységek az Egyesült Államok legszorosabb helyi szövetségese volt az IÁ elleni harcban.)

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán jelentette be, hogy a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített YPG, valamint az IÁ fegyveresei ellen. Az offenzíva deklarált célja, hogy elhárítsa a déli határt fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a szíriai menekültek hazatérését. A török államfő egyúttal arról is biztosította a nemzetközi közösséget, hogy a hadsereg megőrzi Szíria területi integritását, és kimenti a helyieket a terrorizmus „karmából”.

Stockholm fegyverembargót szorgalmaz

Svédország javasolja, hogy az EU foganatosítson fegyverembargót Törökországgal szemben – döntött pénteken a skandináv ország parlamentje. Stockholm hétfőn, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán áll majd elő javaslatával.

Ann Linde külügyminiszter csütörtökön elítélte az előző nap kezdett török támadást Szíria északkeleti, kurdok lakta része ellen. Twitter-üzenete szerint a hadművelet „sérti a nemzetközi jogot, destabilizálja a helyzetet és súlyos humanitárius következményei lehetnek nemcsak a kurdokra nézve.”