2024. április 19., péntek

Más civilizációs tradíciók

Orbán Viktor Párizsban Emmanuel Macronnal tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt Rómában részt vett a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) vezetőségi ülésén, majd továbbutazott Párizsba, ahol kora délután Emmanuel Macron francia elnök munkaebéden látta őt vendégül. Ezt megelőzően az Élysée-palota kertjében a két állam vezetője rövid sajtótájékoztatót tartott.

„Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, majd hozzátette: „Európában különböző országok és régiók vannak, az Unió keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre és együttműködésre van szükség.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron sajtótájékoztatója (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Orbán Viktor és Emmanuel Macron sajtótájékoztatója (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Az MTI tájékoztatása szerint a magyar kormányfő hangsúlyozta, a biztonság, a határvédelem és a közös európai haderőről vallott nézetek kérdésében a közép-európai és a francia álláspont közel van egymáshoz. Emellett – mondta – megpróbálja megértetni Emmanuel Macronnal, hogy a migráció kérdésében a magyar álláspont miért olyan más, mint a francia.

„Magyarországnak mások a civilizációs tradíciói, ezért az európai biztonsághoz másfajta módon tud a szolidaritás eszközével hozzájárulni, mint Franciaország” – fejtette ki a kormányfő, aki a továbbiakban arról is beszélt – kitérve az Unió bővítésének ügyére –, hogy Európa biztonságát akkor lehet növelni, ha az Unió kapuját „lejjebb tolják” déli irányba, és megtalálják a bővítésnek azt a formáját, amellyel erősíteni tudják egész Európa biztonságát. Ezért amellett érvel a párizsi megbeszélésen, hogy találják meg a megfelelő ütemet és módszereket a bővítés ügyében.

Orbán Viktor a klímapolitikáról is szólt a francia elnöknek címezve szavait: „Magyarország egy klímabajnok, kedves elnök úr!” „A karbonkibocsátásban a legjobban teljesítő európai országok első harmadában van, és készen áll az erőfeszítések folytatására.” Hangsúlyozta ugyanakkor a versenyképesség és a klímaharc közötti egyensúly és összhang fontosságát is.

„A migrációs politikában, a klímavédelmi kérdésekben vagy az európai költségvetést illetően ismertek a nézeteltéréseink, de meggyőződésem, hogy ezekben a témákban is tudunk megállapodást találni az elkövetkező hónapokban, az új Európai Bizottság égisze alatt” – mondta Emmanuel Macron a sajtótájékoztatón

„Elengedhetetlen, hogy erős Európai Bizottság álljon fel, amely képes ambiciózus terveket bemutatni” – hangsúlyozta, hozzátéve: „Én ezen fogok szüntelenül dolgozni Orbán miniszterelnökkel és a visegrádi négyekkel. A korábbi megbeszéléseinken számos alkalommal bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk hasznos megoldásokat találni.”

Emmanuel Macron az egységes európai fellépést a külső kihívások miatt is fontosnak nevezte, megemlítve a Brexitet, a migrációs politikát, az európai költségvetést, a klímavédelmet, valamint az Egyesült Államokhoz, Kínához, Oroszországhoz és a Törökországhoz fűződő viszonyt.

„Ezekben a témákban nem értünk mindenben egyet, és feltehetően az ebédünk után se fogunk” –mondta az MTI tudósítása szerint a francia elnök.  Emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban rendszeresen egyeztetett Orbán Viktorral és a visegrádi négyekkel, és mindig megmondta az igazságot, akkor is, ha nem értettek egyet.

Emmanuel Macron jelezte: nem hisz a Nyugat-Európa és Kelet-Európa közötti megosztottságban.

„Egyetlen Európa van, a tagállamoknak ugyanolyan jogaik és ugyanolyan kötelezettségeik vannak” – szögezte le a francia államfő –, és „meg kell tartani a dinamikát azok előtt, akik csatlakozni kívánnak”. Emmanuel Macron úgy fogalmazott, hogy „aki azt gondolja Európában, hogy „a belső megosztottság erősebbé tehet minket, téved, és gyengít mindannyiunkat”. Hozzátette, biztos abban, hogy ezzel Orbán Viktor is egyetért, ezt bizonyítja az európai védelmi politikáról szóló állásfoglalása, és az tény, hogy Magyarország előnyben részesíti az európai védelmi ipart.