2024. április 19., péntek
HALLEI ZSINAGÓGA ELLENI TÁMADÁS

Szélsőjobboldali terrorcselekmény volt

Szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a németországi Halle zsinagógája ellen intézett szerdai támadás és a városban történt lövöldözés, a bűncselekményt egyetlen személy követte el – közölte Christine Lambrecht német igazságügyi miniszter tegnap.

Golyónyom a zsinagóga közelében lévő kababsütöde ablakán, itt egy férfit lőtt le (Fotó: AP via Beta)

Golyónyom a zsinagóga közelében lévő kababsütöde ablakán, itt egy férfit lőtt le (Fotó: AP via Beta)

A még szerdán elfogott tettes szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból hajtotta végre a támadást, és csak a szerencsés körülményeken múlott, hogy nem tudott bejutni a zsinagógába.

A Stephan B. néven azonosított, német állampolgárságú gyanúsított korábbi, hasonló terrorcselekményeket akart utánozni, és arra akart bíztatni másokat, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten közölte szándékát, és közzétett egy kiáltványt. A sisakjára szerelt webkamerával élőben közvetítette a terrorcselekményt a Twitch nevű, videójátékok közvetítésére szakosodott portálon. Sajtóértesülések szerint az élő felvételeket öten követték, a rögzített videót nagyjából kétezren látták, mielőtt a szolgáltató törölte.

Stephan B. szerdán dél körül próbált behatolni a Szász-Anhalt tartományi város zsinagógájába, amelyben 70-80 hívő tartózkodott, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm-kipúr napja alkalmából. Nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és a nyakán megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, kocsiját hátrahagyta, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.