2024. április 20., szombat
ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁS-SOROZAT

A robotoknak nincs esélyük!

Ma látványos kísérletek villamosságtanból

A Svetozar Marković Gimnáziumban a múlt hét óta folytatódik az az ismeretterjesztő előadás-sorozat, amely Muhi Béla fizikus nevéhez kötődik, és amelynek keretében számos, mindenekelőtt magyar vonatkozásű érdekességgel ismerkedhetnek meg mind a fiatalok, mind az idősebbek.

Az idény első találkozásán robotikáról, mesterséges intelligenciáról, „vágyfelismerő” szoftverekről volt szó. Hallhattunk a tudományos-fantasztikus irodalom területéről Čapekról, Asimovról, Gyertyán Ervinről, Stanislav Lemről... Ipari- és humanoid robotok társadalomi integrációjáról, ennek jogi vonatkozásairól, a robotok esetleges öntudatra ébredésének lehetőségeiről… Az est egyik érdekesebb momentuma az volt, amikor az előadó, dr. Tarján László, a mechatronika doktora és a beszélgetést vezető fizikatanár kitért a zsebünkben lapuló okostelefonok „alattomosságára”. Azt korábban is tudtuk, hogy a különböző, internetes kereséseinket, kattintgatásainkat összegező és elemző szoftver képes kiszűrni és felmérni azt, hogy mi érdekel bennünket, és hogy azért, ami érdekel, mennyi pénzt vagyunk hajlandóak fizetni. Ezekenek az adatoknak az alapján „testre szabott” reklámcsomagokkal bombáznak bennünket olyan helyeken is, ahol ilyesmire talán nem is számítunk. Az azonban meglepő, hogy a zsebünkben lapuló telefon mikrofonja is ezt teszi. A telefon a nap 24 órájában aktív, élő személy a vonatkozó jogszabályok értelmében nem végezhet lehallgatást, ilyesmire lehetőség sem lenne tekintettel az emberiség számára, a szoftver azonban igen. A mai, szofisztikus programok a szobában folyó beszélgetésből képesek kiszűri a téma gericét alkotó, gyakran ismétlődő szavakat, ezek alapján megállapítani, hogy mire lenne-lehet szükségünk, és máris összeállíthatók a fent említett reklámcsomagok. Tehát: ha gyakran emlegetjük a „bélcsavarodás”, az „emésztés” és a „szelek” szavakat, valószínű, hogy bizonyos időn belül Google, Facebook vagy más platformjainkon megjelennek majd a különböző, bélzáródást, székletrekedést stb. megelőző vagy elűző gyógyszeripari termékek hirdetései.

A múlt heti, hosszúra nyúlt beszélgetés után az esten jelenlevők végül megállapították: a hit és a szeretet az ember végső fegyvere ebben a gonosz világban, érzelmek nélkül a robotoknak nincs esélyük.

A mai előadás meghívott vendége Molnár Róbert fizikatanár, az érdeklődőket 16 órakor várják sok szeretettel a Gimnáziumban (Njegoš utca 22.).