2024. április 25., csütörtök

Megújult az oroszlámosi iskola

A falusi oktatási intézményben 128 diák tanul – A törökkanizsai iskolát jövőre építik újjá

Szerdán délben az észak-bánáti Oroszlámoson alkalmi ünnepség keretében adták át a pincétől a padlásig teljesen felújított általános iskolát, amely 1858-ban épült, még az Osztrák–Magyar Monarchia idején.

Az oroszlámosi általános iskola felújított épülete (Gergely József felvétele)

Az oroszlámosi általános iskola felújított épülete (Gergely József felvétele)

A több mint 160 éve használatban lévő épület megérett a felújításra. Mint Svetlana Tamási Jevtić, a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatónője elmondta, az oroszlámosi kihelyezett részlegben 128 diák tanul 13 tagozaton. Rajtuk kívül 20 óvodás is ebbe a megújult iskolaépületbe jár. A helybeli diákok mellett az oroszlámosi iskolában tanulnak a podlokányi, a szigeti, a rábéi és a majdányi diákok is, azzal, hogy a szomszédos Majdányon helyben tanulhatnak az alsós magyar diákok egy hét fős, összevont tagozaton.

Az oktatás szerb és magyar nyelven folyik. A korszerű oktatási követelményeknek megfelelő, teljesen újjávarázsolt épületben a tanárok és a diákok egyaránt jobb körülmények között tanulhatnak. A szerb kormány oktatási minisztere megígérte, hogy három osztály teljes felszerelését biztosítja az iskola számára.

Radovan Uverić, a törökkanizsai község elnöke az iskolamegnyitón elmondta, hogy a felújítási munkálatok júniusban kezdődtek és rekordidő alatt, október 1-jére be is fejeződtek, aminek eredményeként nemcsak a község, hanem Észak-Bánát egyik legszebb iskoláját is a magukénak tudhatják az oroszlámosiak.

Az épületet a korszerű oktatási követelményeknek megfelelően varázsolták újjá (Gergely József felvétele)

Az épületet a korszerű oktatási követelményeknek megfelelően varázsolták újjá (Gergely József felvétele)

– A kivitelező igen jó munkát végzett, amit a szerb kormány befektetési igazgatósága finanszírozott. Az iskolába öt településről járnak a gyerekek, utaztatásukat a községi költségvetésből támogatjuk. A törökkanizsai általános iskola épületének a felújítására is folyamatban van a közbeszerzési eljárás – mondta a községi elnök.

A felújítási tervet a törökkanizsai önkormányzat finanszírozta. Az előzetes számítások szerint 50,8 millió dinárból tervezték felújítani az iskolát, de menet közben derült ki, hogy az épület alatti pince rossz állapota miatt még hárommillió dinárral meg kellett toldani a felújításra szánt összeget. A törökkanizsai iskola tervezett felújítására jövőre 247 millió dinárt fordít a szerb kormány.

Az iskolaavatón jelen volt Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke, Orosz Urbán Csilla alpolgármester, Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke, valamint Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági segédtitkár is.