2024. április 20., szombat

Fejlesztőjátékok és édesség az óvodásoknak

Többéves hagyomány, hogy a gyermekhét alkalmából Topolya község önkormányzata megajándékozza a Bambi Gyermekintézmény valamennyi csoportját.

A gyermekhét alkalmából a Kolibri óvodába látogatott a községi elnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A gyermekhét alkalmából a Kolibri óvodába látogatott a községi elnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ezúttal a négy magyar és szerb tannyelvű csoportban, 65 gyermekkel működő topolyai Kolibri oviba látogatott el Kislinder Gábor községi elnök és küldöttsége, hogy Onhausz Gyalus Gyöngyi, Puhalák Éva, Palágyi Marica, illetve Rácz Rózsa Vera óvodásainak személyesen is gratulálhasson egy doboznyi játékkal és némi édességgel. Miután a gyerekek átvették az ajándékokat, Kislinder köszönetet mondott a nevelőknek, hogy szeretettel és odaadással végzik a munkájukat, foglalkoznak a jövő korosztályaival.

– Az ajándékozás mindig öröm, és igyekszünk örömet szerezni a község legkisebbjeinek. Topolya gondot visel az intézményeire, különös tekintettel vagyunk az iskoláskor előtti korosztállyal foglalkozó Bambi szükségleteire, munkafeltételeinek biztosítására – hangsúlyozta a községi elnök.

A Bambi Topolyán és a falvakban működő csoportjaiban októberben összesen 809 gyermekkel foglalkoznak, 264-en az iskolaelőkészítő csoportot látogatják. Fényszárosi Fekete Tímea igazgatónő elmondta, hogy érdekes programokkal igyekeznek színesebbé tenni a gyermekhetet a kicsinyek számára.

– Futóversennyel, ügyességi játékokkal tarkított sportnapot szervezünk, magyar és szerb nyelvű színi előadást tekinthettek meg a gyerekek. A csoportok közötti barátkozásra is hangsúlyt fektetünk. A gyerekek nagyon kedvelik a jelmezbált, a frizuranapot, a testvérnapnak nevezett programunkat, de örömmel látogatnak el például a tűzoltólaktanyába is. Van rá példa, hogy fákat ültetünk, de más jellegű munkaakciót is szervezünk. Az ajándékcsomagok meghatározásánál külön tekintettel voltunk a legkisebbjeinkre, az egyévesekre, és az idősebb korosztályra is. Ezek a játékok fejlesztik a gyermekek motorikus képességeit, emellett gondolkodásukra, memóriájukra is jó hatással vannak, de nem maradtak el a megunhatatlan kisautók és a babák sem – árulta el az igazgatónő.

ÚJ KAZÁNOK A FŰTÉSIDÉNYRE

A Bambi Gyermekintézmény központi épülete korszerű fűtésrendszerrel kezdte meg az idei tanévet. Fényszárosi Fekete Tímea elmondta, hogy a csere után időbeosztásban és anyagiakban is takarékosabb módon tudják felfűteni az épületet.

Fényszárosi Fekete Tímea a korszerű, programozható gázkazánok előtt (Tóth Bálint felvétele)

Fényszárosi Fekete Tímea a korszerű, programozható gázkazánok előtt (Tóth Bálint felvétele)

– A gázüzemű központi fűtésrendszerünk három új, takarékos kazánnal működik az idei fűtési szezontól, a régi, nemcsak elavult, de folyton javításra szoruló 35 éves helyett. A 4 millió 500 ezer dinárt kitevő költséget elsősorban egy múlt év decemberében nyertes, 2 millió 500 ezer dinár összértékű tartományi pályázatnak köszönhetően tudtuk fedezni, illetve jelentős százalékát az önkormányzat vállalta magára, mint önrészt – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki elárulta azt is, hogy a község egyik legkorszerűbb fűtésrendszerét néhány gombnyomással is be tudják programozni, illetve a szerkezet önszabályozó rendszere automatikusan követi a helyiségek hőmérséklet-ingadozását.

– A korábbi fűtésrendszer éjjel-nappal működött, hogy a helyiségek ne hűlhessenek ki. A három kazán felváltva látja el a feladatát, és be tudjuk azt is programozni, hogy mikor, milyen hőfokon kapcsoljon ki a fűtés automatikusan. A korszerű rendszer hőfokát akár az interneten is követhetjük, illetve programozhatjuk. Ezzel nagyon sok energiát és időt tudunk megtakarítani a jövőben – nyilatkozta Fényszárosi Fekete Tímea.