2024. április 19., péntek

Fókuszban a gyerekjogok

Ma véget ér a gyermekhét Óbecsén

Sporttal, egy gyermekmunkáról szóló vitaprogrammal, régi mesterségeket bemutató műhelyfoglalkozásokkal, Ki mit tud? vetélkedővel és gyermekvásárral ér ma véget a gyermekhét Óbecsén. Az egész hét a sportról, a játékról, a vetélkedőkről és az ismeretterjesztésről szólt: a Városi Múzeumban például régi mesterségekkel ismerkedhettek a gyerekek, az Egészségházba is ellátogattak, a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskolában kis szakácsokká változtak át, de volt futóverseny, karaokebuli, színházi előadás, Játék határok nélkül vetélkedő és adománygyűjtést is.

Minden gyerek élvezhesse az őt megillető jogokat – ez a mottója az idei gyermekhétnek Szerbiában. A világ az idén ünnepli a Gyermekjogi Egyezmény ENSZ általi elfogadásának 30. évfordulóját – ez egy olyan nemzetközi megállapodás, ami azért jött létre 1989-ben, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Szerbia ugyan 1990-ben aláírta az egyezményt, de a gyermekjogokról nem született törvény, a nemzeti gyermekjóléti akcióterv hatálya pedig még 2015-ben lejárt.

Dragan Tošić, Óbecse polgármestere szerint a községi költségvetés 30 százalékát a gyerekekre és a fiatalokra költi az önkormányzat. A Gyermekbarátok Egyesületének az adatai viszont lesújtó képet mutatnak: több mint ezer gyermek él mélyszegénységben, és csaknem kétezer gyermekkel van kevesebb Óbecse község területén, mint 2007-ben.