2024. március 19., kedd

Jók a gazdasági mutatók

Bővítik a nagybecskereki ipari övezetet

Ötszázötven hektárral bővítik a nagybecskereki ipari övezetet. Ennek egyik oka az, hogy 134 hektáron megkezdődött az ország legnagyobb zöldmezős beruházásának, a kínai Linglong társaság csaknem egymilliárd dollár értékű gumiabroncsgyárának az építése. A napokban a városházán beruházási szándéknyilatkozatot írtak alá Yanggu Huatai Chemical CO LTD társasággal is, amely a gumigyártásban használatos műkaucsukot készít. De további kooperánsok érkezésére is számítanak.

Bővítik az ipari övezetet (Fotó: Kecskés István)

Bővítik az ipari övezetet (Fotó: Kecskés István)

A Nagybecskereki Körzeti Gazdasági Kamara legfrissebb adatai azt mutatják, hogy éledezik a legnagyobb bánáti városnak és vele együtt a körzetnek a gazdasága.

– A régió külkereskedelmi mérlege ez év januárja és augusztusa között 470 millió euró volt, az export 1,6 százalékkal nagyobb az elmúlt év azonos időszakához képest, a behozatal pedig kisebb, ami azt jelenti, hogy 21 százalékos a kereskedelmi többlet, ami jó. De mindenképpen a legjobb az, hogy a fizetések lassan emelkednek, a munkanélküliség pedig a tavalyi év azonos időszakához képest több, mint 13 százalékkal csökkent –  mondta Predrag Stankov, a Nagybecskereki Körzeti Gazdasági Kamara elnöke.

Közben a város önkormányzata folyamatosan tárgyal a külföldi beruházókkal, ennek köszönhetően megtelt a 2009-ben kiépített ipari övezet.

– A város és az egész körzet szükségleteire folyamatosan bővítik a 2009-ben kiépített ipari övezetet, ami azt mutatja, hogy szükség volt rá. A két nagy kínai társaság, amelyek idejöttek, valószínűleg még idevonzzanak más kínai beruházókat is. Ez azt is jelenti, hogy egyre nagyobb szükség lesz a munkaerőre, valamint a duális oktatást még inkább előnyben kell részesíteni. Ugyanakkor az infrastruktúrát is meg kell erősíteni: a Belgrád és az Újvidék felé tervezett új utak mindenképpen felgyorsítják majd az áru- és szolgálatszállítást – mondta a kamara elnöke.

Nagybecskereken négy évvel ezelőtt 12 ezerről 4 ezerre csökkent a munkanélküliek száma.