2024. április 24., szerda

Izgalmas előadás a szakítás örömeiről

Pénteken este mutatja be legújabb produkcióját az Adai Színtársulat

A szakítás öröme címmel mutatja be legújabb előadását az Adai Színtársulat, amelynek produkcióját ezúttal rendhagyó módon pénteken este fél nyolctól Zentán, a BeeHome Közösségi Házban láthatják az érdeklődők, két nappal később, vasárnap este hét órától azonban az adai színházteremben is bemutatásra kerül a Lőrinc Tímea Pataki-gyűrű díjas színésznő által rendezett, több szempontból is különlegesnek ígérkező produkció.

Pozsgai Zsófia és Csuvik Viktor A szakítás örömei című előadás egyik jelenetében (Máriás Endre felvétele)

Pozsgai Zsófia és Csuvik Viktor A szakítás örömei című előadás egyik jelenetében (Máriás Endre felvétele)

– Az előadás próbáit augusztusban kezdtük meg a zentai BeeHome Közösségi Házban, ahol egyébként is igen sokat foglalkozom a fiatalokkal, és mivel a próbákon úgy láttuk, hogy a darab nagyon jól működik ebben a színházi szempontból nem éppen megszokottnak tekinthető térben, ezért úgy döntöttünk, a bemutatót is itt tartjuk meg, amire a színtársulat vezetői is nyitottak voltak. Nagyon örülök annak, hogy az Adai Színtársulat tagjaival dolgozhattam, ugyanis az előadás szereplői, Csuvik Viktor és Pozsgai Zsófia is nagyon tehetséges és szorgalmas fiatalok, éppen ezért könnyű dolgom volt velük, gyorsan egymásra hangolódtunk, és a próbafolyamat során egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy esetleg megkérdőjelezték volna azokat a gondolatokat, amelyeket követíteni próbáltam feléjük. Ez a feltétel nélküli bizalom igen jó érzéssel töltött el, hiszen az eddigi pályám során azt tapasztaltam, hogy a rendezővel szembeni bizalmatlanság mind a színész, mind a rendező számára nagymértékben megnehezíti a közös munkát, és általában csak ritkán születik belőle jó előadás – nyilatkozta lapunknak Lőrinc Tímea, aki elmondta, bár a korábbi rendezéseit elsősorban a kísérletezés jellemezte, ezúttal úgy döntött, kész szöveghez nyúl, ezért esett a választása Jules Renald darabjára, amelynek színpadra állítása számára is igen izgalmas kihívást jelentett.

– Az eddigi rendezéseim során mindig nagy dolgokat akartam közölni a világgal, persze, nem azt mondom, hogy most nem akarok – sőt, azt gondolom, hogy nemcsak a párkapcsolatban lévők számára tud rendkívül fontos gondolatokat közvetíteni ez az előadás, hanem minden más emberi viszonyrendszerben is igencsak elgondolkodtathat bennünket –, csak talán egy kicsit másként, mivel én is máshol tartok az életemben, mint akkor, amikor például a Prométheusz light című előadást rendeztem, amelybe aktuális társadalmi problémák sorát próbáltam beletuszkolni. Ez azonban teljesen természetes, ha valaki fontosnak tartja, hogy olyan témákról készítsen előadásokat, amelyek őt magát is foglalkoztatják. Rendezőként rendkívül fontos számomra, hogy lássam azt, hova tud eljutni valaki a próbafolyamat kezdetétől a végéig, illetve azt is, hogy én miként tudom őt segíteni ebben a folyamatban. Mindig sikerélményként élem meg azokat a pillanatokat, amikor látom, hogy egy-egy gondolatot, amelyet lehet, hogy valaki eleinte nem is ért meg teljesen, vagy esetleg nem is figyel oda rá, magáévá tesz, és beépít az alakításába. Éppen ezért azáltal, hogy rendezek, színészként is kezdem egyre pontosabban érteni, hogy egy-egy próbafolyamat során mennyi szerepe van a rendezőnek és mennyi a színésznek abban, hogy az előadás megszülethessen – magyarázta Lőrinc Tímea, hozzátéve, korosztálytól függetlenül mindenkinek szeretettel ajánlják az előadást, aki szeret elmélyedni az emberi kapcsolatok zegzugos útvesztőiben.

Az Adai Színtársulatnak A szakítás öröme című előadása Ada község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Szarvas Gábor Könyvtár, a TM-People International Kft. és a Jusoft Informatikai Kft. támogatásával valósul meg.