2024. április 25., csütörtök
EB-SELEJTEZŐK

Bringával a kontinenstornára?

Ma este (20.45) az Oranje sorsdöntő mérkőzést játszik Észak-Írországgal a 2020-as Európa-bajnokság hagyományos selejtezősorozatában. Ronald Koeman fiai 4 lejátszott meccs után 9 ponttal a C csoport harmadik helyén állnak az eggyel több mérkőzéssel rendelkező Németország és az aktuális szigetországi ellenfél mögött. A hollandoknál jó hangulatban zajlott a felkészülés: a nemzeti hagyományokhoz hűen a játékosok az Utrecht melletti Zeist városában biciklivel közlekedtek a hotel és az edzőközpont között, így aki épp arra járt, vidáman bringázó Frenkie de Jongot és Virgil van Dijkot láthatott egy átlagos hétköznapon. A találkozó fontossága miatt maga az edzés valószínűleg jóval feszesebb tempóban zajlott, az 1988-as Eb-győztes válogatott több pontot nem szórhat el, ha egyenes ágon akar kijutni a jövő évi kontinensviadalra. Az észak-írek edzője, Michael O’Neill gyorsan az Oranje futballistáira aggatta a felelősség terhét, nyilatkozatában ugyanis azt emelte ki, hogy a Nemzetek Ligája-döntőig jutó csapat esetében egy olyan generáció van kialakulóban, amelynek kötelező a világversenyeken való részvétel. „Ismerjük az erősségeiket: tudjuk, hogy nemcsak a támadósor okozhat problémákat a kapunk előtt, de rögzített szituációk esetén a középpálya és a védelem is veszélyes lehet” – mondta O’Neill. Az észak-ír szövetségi kapitánynak kétségkívül igaza van, a kérdés már csak az: a hollandok az esélyesség terhével is begurulnak a kontinenstornára?

A G csoportban sem egyszerű a helyzet, hiszen a hatosból Lettország kivételével még bárki kvalifikálhat az Eb-re. A listavezető Lengyelország idegenben biztosíthatja be vezető pozícióját a sereghajtó ellen, az Ausztria–Izrael és az Észak-Macedónia–Szlovénia párharcokon azonban minden megtörténhet.

Becsületbeli ügy

Az I. csoportban matematikailag ugyan még történhet változás, de Belgium és Oroszország aligha engedi ki a keze közül a továbbjutó helyeket. Bár a belgáknál Kevin De Bruyne nem lesz ott a San Marino elleni összecsapáson, Lukakuéknak becsületbeli ügy a győzelem megszerzése. Az oroszok a csalódást keltően szereplő skótokkal párbajoznak, ám a moszkvai hidegben nehéz lesz borsot törni Sztanyiszlav Csercseszovék orra alá.

Szerbia a selejtezőkörben csak hétfőn lép pályára Litvánia ellen, egy barátságos felkészülési mérkőzés keretein belül azonban ma Paraguay lesz Ljubiša Tumbaković legénységének ellenfele.