2024. április 25., csütörtök

Megbukott a Dăncilă-kormány

Megvonta a bizalmat a román parlament csütörtökön a Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormánytól. Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.

Viorica Dăncilă nyilatkozik a médiának (Fotó: MTI)

Viorica Dăncilă nyilatkozik a médiának (Fotó: MTI)

A leszavazott miniszterelnök azt mondta: nincs miért hibáztatnia magát, az elvégzett munka tudatával távozik, kormánya a választók által 2016-ban megszavazott kormányprogram jelentős részét megvalósította. Dăncilă felkérte az államfőt, mielőbb nevezze meg kormányfőjelöltjét.

A miniszterelnök leszögezte, hogy nem mond le pártelnöki tisztségéről a Szociáldemokrata Pártban (PSD), továbbra is ő a PSD államfőjelöltje, szombaton indítja választási kampányát, és meggyőződése, hogy bekerül az elnökválasztás második fordulójába.

Ludovic Orban, a bizalmatlansági indítványt beterjesztő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy értékelte: véget ért a rémálom, amelybe a PSD-kormányzás sodorta Romániát, befejeződik a „rombolás, a gyűlölet és megosztottság” korszaka. Orban azzal vádolta a szociáldemokratákat, hogy közpénzeken próbáltak szavazatokat vásárolni, és köszönetet mondott azoknak a képviselőknek és szenátoroknak, akiket a PSD szavai szerint a választókerületükbe irányítandó állami beruházások ígéretével próbált sikertelenül rávenni arra, hogy elálljanak a bizalmatlansági indítvány megszavazásától.

A jobboldali államfő néhány napja már figyelmeztette volt pártját, az európai néppárti tagsággal rendelkező PNL-t, hogy készüljön a kormányzásra.

A Dăncilă-kormány a következő időszakban ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.

AZ RMDSZ IS MEGSZAVAZTA

A bizalmatlansági indítványt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is megszavazta.

A voksolás előtti vitában a párt nevében felszólaló Kelemen Hunor szövetségi elnök arról beszélt, hogy a PSD-kormányzás kifulladt: szerinte ha a kormány nem ülteti át a gyakorlatba a hatályos jogszabályokat, egyértelmű, hogy nincs kellő ereje a kormányzáshoz. Rámutatott: ilyen helyzetben az egyetlen észszerű és felelősségteljes hozzáállás a változtatás, az új esély megteremtése egy új csapattal, ezért az RMDSZ aláírta és meg is szavazza a bizalmatlansági indítványt.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek az az elvárása a következő kormánytól, hogy sürgősségi kormányrendeletek nélkül, tisztességesen vezesse az országot, kezelje kiegyensúlyozottan a költségvetést, továbbá becsületesen és idejében szervezze meg a küszöbönálló három választást: a novemberi elnökválasztást és a jövő évi önkormányzati és parlamenti voksolást.

IOHANNIS ÜDVÖZÖLTE A DÖNTÉST

Klaus Iohannis román államfő sajtónyilatkozatban üdvözölte csütörtökön, hogy a parlament megbuktatta a szociáldemokrata Viorica Dăncilă kormányát, és bejelentette: pénteken megkezdi az egyeztetést a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról.

Iohannis szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) „inkompetens” kormányának eltávolításával Románia nyer, a parlament pedig a májusi voksoláson kifejezett népakaratnak szerzett érvényt, elindítva a történelem süllyesztője felé a „hatalmával visszaélő” PSD-t, politikai érettséget tanúsítva.

A jobboldali elnök gratulált volt pártjának, a bizalmatlansági indítványt beterjesztő Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a PSD ellen összefogó többi ellenzéki pártnak, hogy szövetkeztek ezen „szükséges” lépés érdekében.

Nyitókép: Viorica Dăncilă nyilatkozik a médiának (Fotó: MTI)