2024. április 16., kedd

Milliók áram nélkül Kaliforniában

A jövőben rendszeressé válhatnak a tervezett áramkimaradások Kaliforniában - ismerte el a helyi közműszolgáltató

A Pacific Gas and Electric alelnöke szerint erre azért lehet szükség a legszárazabb időszakokban, mert a vállalat nem tudja garantálni, hogy leszakadó vezetékei nem okoznak tüzeket.

Az első félmillió Sacramento környéki háztartásban szerdán már le is kapcsolták az áramot. Összesen több millió amerikai maradhat ellátás nélkül a következő napokban.

- Az emberek védelmében kénytelenek vagyunk biztonsági intézkedéseket életbe léptetni. Ez példátlan méretű lépés a vállalat történetében, amit az időjárási körülmények miatt folytatni fogunk - közölte a vállalat szóvivője, Mark Mesesan.

Arra is felhívták a lakosok figyelmét, hogy szerezzenek be elemlámpákat, elemeket, elsősegélycsomagokat és legyen náluk készpénz.

- Az embereknek, az éttermeknek tele van a hűtőjük élelmiszerrel és sokuknak nincs tartalék generátoruk. Az egész közösség próbálja megmenteni az élelmiszerét, a munkáját, mindent - mondta egy helyi lakos.

A közműszolgáltató elővigyázatossága nem véletlen: tavaly a leszakadó vezetékek okozták Kalifornia történetének legsúlyosabb erdőtüzeit. Akkor 86 ember halt meg a 60 ezer hektáron pusztító tűz miatt.