2024. március 29., péntek

A korábbiaknál is hevesebb zavargások voltak szerdán Ecuadorban

A fővárosban, Quitóban az üres kormányzati épületek környékén több ezer erőszakos tüntető kövekkel dobálta a rohamrendőröket, akik viszont könnygázzal próbálták meg szétoszlatni a tömeget.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A randalírozók megpróbáltak eljutni a kormány székházához, a Carondelet-palotához, de nem sikerült nekik, mert a rendőrség nagy erőkkel védi. A vöröskereszt bejelentette, hogy a veszélyes körzetekben felfüggeszti a mentőszolgáltatást. A napokban több mentőorvost és ápolót is támadás ért.
A fővárosinál békésebb, de szintén több ezres tüntetés volt Guayaquil tengerparti városban.
María Paula Romo ecuadori belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elmúlt napok erőszakos tüntetésein több mint négyszáz ember, köztük 86 rendőr sérült meg, de senki sem vesztette életét. A hatóságok által őrizetbe vettek száma 714-re nőtt, de sokakat elengedtek. Romo szerint a zavargások idején több tucat elítélt szökött meg Portoviejo város börtönéből. Több mint ötven szökevényt elfogtak, és a hatóságok most ellenőrzik, hogy szökésben van-e még valaki.
Lenín Moreno elnök és kormánya szerdán visszaköltözött Quitóba, mindössze egy napig volt a székhelyük Guayaquilben. A vezetés az egyre erőszakosabbá váló tüntetések miatt menekült a tengerparti városba.
Az elnök szerdán közölte, hogy tárgyal az elégedetlenkedőkkel, de miután több csoportra oszlanak, ez nem könnyű. A politikai válság egyelőre szemmel láthatóan nem csillapodik.
Kedd este Moreno éjszakai kijárási tilalmat rendelt el azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek "stratégiai jelentőségűek", miután kormányellenes tüntetők rövid időre behatoltak a törvényhozás - akkor már üres - épületébe is. Az éjszakai kijárási tilalom párhuzamosan van érvényben a múlt héten kihirdetett 30 napos szükségállapottal.
A politikai válság a múlt héten kezdődött Ecuadorban annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését.