2024. március 19., kedd

A jövő cukrászai és pékei

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai iskola diákjai fizetést kapnak a gyakorlati oktatás során

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskolában szeptembertől két osztály tanulhat a duális képzési rendszer szerint. A vállalatokkal kötött szerződések értelmében a pék- és a cukrászszakos diákok fizetést fognak kapni azoktól a munkáltatóktól, amelyeknél a gyakorlati oktatást töltik. A részletekről Nikola Matković, az intézmény igazgatója számolt be lapunknak.

– A Vegyészeti–Technológiai Iskolának nagyon jó az együttműködése a szabadkai vállalatokkal. Emlékezünk azokra a gyárakra, amelyeknek több ezer munkásuk volt, különösen az élelmiszeripar, a textilipar és a vegyipar területén. Természetesen ezek az ágazatok most is jelen vannak, csak más formában. Szakiskolaként fontos, hogy együttműködjünk a munkaadókkal. Állandó kapcsolatban állunk velük, mivel a diákjaink egy-egy vállalatban töltötték a gyakorlati oktatást. Ebben a tanévben két szakon valósítjuk meg a duális oktatást. A szerb tannyelvű osztályba járó pék- és a magyar tannyelvű cukrászszakosok tanulhatnak a duális képzés szerint. Szerbiában elsőként kötöttünk szerződést azokkal a vállalatokkal, amelyekben a diákok a gyakorlati oktatást fogják tölteni.

A pékszakos diákok megkezdték a gyakorlati oktatást, a cukrászszakosok pedig második osztályban fognak részt venni a gyakorlaton. Fontos kiemelni, hogy a cukrászszak iránti óriási volt az érdeklődés a magyar nyolcadikosok körében, és mind a harminc férőhely betelt az osztályban. Az idén 20 százalékkal több magyar elsős kezdhette meg nálunk tanulmányait, mint az előző tanévben – emelte ki az igazgató.

Mint hozzátette, a duális oktatásról szóló törvény előirányozza, hogy a diákok a vállalatoknál töltött gyakorlati oktatás során pénzügyi juttatásban részesüljenek. A törvény szerint a vállalatoknál töltött munkaórák függvényében a diákok a minimálbér 70 százalékát kapják meg.

– Elégedettek vagyunk azzal, hogy a tanulóink el tudnak helyezkedni azoknál a vállalatoknál, ahol a gyakorlatukat töltötték. Például a magyar ajkú élelmiszeripari technikusok a Mini Pani vállalatba jártak gyakorlatra. A céggel közösen állásinterjúkat szerveztünk nekik, és néhányan sikeresen felvételt nyertek a vállalatba. Célunk, hogy a vállalatokkal való együttműködésnek köszönhetően biztosítsuk a diákjaink jövőjét, hogy a tanulmányaik elvégzése után könnyen munkába tudjanak állni. A Vegyészeti–Technológiai Iskola figyelembe veszi a munkáltatók igényeit, és ezeknek megfelelő szakirányokat próbálunk nyitni az intézményünkben – nyilatkozta Nikola Matković.