2024. április 25., csütörtök

Mindenki megérdemli az első lehetőséget

A tartományi kormány 10 millió dináros támogatást nyújt fiatal doktoranduszok számára

Újvidéken ma kiosztották a tartományi kormány Jog az első lehetőségre elnevezésű pályázatának szerződéseit. A pályázat által nyújtott támogatásra összesen kilenc doktorandusz nyert jogosultságot. A Tartományi Tudományos Kutatási Titkárság összesen 10 millió dinárt különített el a pályázók kutatási munkája megvalósításának támogatására, illetve számukra munkahelyek biztosítására. A kutatásaikat az egyetemükön mentoruk segítségével kell elvégezniük.

A doktoranduszok és a professzoraik (Fotó: Dávid Csilla)

A doktoranduszok és a professzoraik (Fotó: Dávid Csilla)

A szerződéseket prof. dr. Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos kutatási tartományi titkár osztotta ki. Kifejtette, hogy a következőkben a tartományi kormány igyekezni fog értékelni és támogatni azokat, akiknek munkáit a tudományos folyóiratokban is követni tudjuk.

– Ezzel is meg szeretnénk ismertetni a nyilvánossággal, hogy a különböző tudományos területeken kik azok, akik kiemelkedő munkát végeznek –  mondta a tudományos kutatási titkár.

Rámutatott arra is, hogy többen azok közül, akik korábban lehetőséget kaptak külföldön folytatni kutatásaikat, nem tértek vissza szülőföldjükre. Szükségesnek tartja egy interdiszciplináris konferencia megtartását, amelyen látható lenne, kik azok a fiatal és tehetséges kutatók, akik elhagyták az országot és milyen okokból. Fontosnak tartja továbbá a velük való együttműködést, hiszen a külföldön szerzett tapasztalataikkal sokat segíthetnek.

Lendák-Kabók Karolina (Fotó: Dávid Csilla)

Lendák-Kabók Karolina (Fotó: Dávid Csilla)

– Mind a kilenc sikeres pályázó megérdemli ezt a lehetőséget, hiszen mindenki a maga tudományos kutatási területén komoly sikereket ért el. Összesen tizennégyen pályáztak, azonban közülük többen nem tettek eleget a feltételeknek – jegyezte meg a Zoran Milošević.

A kilenc sikeres pályázó között találjuk Lendák-Kabók Karolinát, aki az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán végezte el tanulmányait, viszont a phd címét már az Újvidéki Egyetem Interdiszciplináris és Multidiszciplináris (ACIMSI) Társadalmi Nemek Központjában szerezte meg. – Kutatási területem a kisebbségi nők helyzete a szerbiai oktatási rendszerben, különös tekintettel a magyar nők helyzetére. Ezen belül pedig az identitás a múlt század kilencvenes éveinek tükrében. A megpályázott támogatással a doktori kutatási témámra összpontosítok – mondta Karolina.

Végezetül hozzátette, hogy kihívásként tekint erre a feladatra, és ennek fényében sikeresen szeretné legyűrni ezt az akadályt is.