2024. április 25., csütörtök

Támogatás innovációkra

Két program keretében 6 millió euró áll rendelkezésre

Az Innovációs Alap pályázatot írt ki innovációs termékek, szolgáltatások és technológiák támogatására. A támogatás vissza nem térítendő és a start up fejlesztési program, továbbá a tudomány és a gazdaság együttműködési programjának a keretében valósul meg.

A start up fejlesztési program keretében projektumonként a legnagyobb odaítélhető összeg 80 ezer euró. Szerbiában alapított, szerbiai többségi tulajdonú mikro- és kisvállalkozások pályázhatnak. A pályázó gazdasági társaság nem lehet 5 évnél idősebb alapítású, derül ki a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításából. A korábbiakkal ellenben ezúttal olyan csapatok is jelentkezhetnek, amelyeknek van fejlesztési ötletük, ám még nem alapítottak gazdasági társaságot. Amennyiben az alap jóváhagyja projektumuk támogatását, a vállalat bejegyzése kötelező. A támogatásból legfeljebb a projektum kivitelezési költségeinek a 70 százalékát lehet fedezni, a többit önköltségen fedezi a pályázó. A projektum megvalósítási határideje 12 hónap.

A tudomány és a gazdaság együttműködési programjának keretében projektumonként akár 300 ezer euró is lehet a vissza nem térítendő támogatás. Ebben a kategóriában olyan konzorciumok pályázhatnak, amelyek legalább egy, Szerbiában alapított mikro-, kis-, vagy közepes vállalkozásból és egy akkreditált tudományos-kutató szervezetből állnak. Amennyiben a konzorciumnak mikro-, vagy kisvállalkozás a tagja, a vissza nem térítendő támogatás a projektum kivitelezési költségeinek legfeljebb a 70 százalékát teheti ki, ha viszont közepes vállalkozásról van szó, akkor 60 százalékát. Ezeknek a projektumoknak a megvalósítási határideje 24 hónap.

Az érdeklődők online formában adhatják át pályázatukat, az alap honlapján (www.inovacionifond.rs), legkésőbb december 31-én, délután 15 óráig. Az állami költségvetésből összesen 6 millió eurót különítettek el az említett két program keretében megvalósítandó projektumokra.