2024. április 23., kedd

Időszerű kérdésekről tanácskoztak

Adatbázisok és digitalizáció a néprajztudományban címmel tartottak néprajzi tanácskozást a hétvégén Zentán, az Alkotóházban.

A tanácskozás résztvevői időszerű kérdéseket taglaltak az összejövetelen (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A tanácskozás résztvevői időszerű kérdéseket taglaltak az összejövetelen (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A résztvevőket Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ igazgatója, majd Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, a rendezvény koordinátora köszöntötte. A tanácskozás első előadója, dr. Sári Zsolt, a szentendrei Skanzen főigazgató-helyettese Gyűjtemény, digitális tartalom és kiállítás címmel tartotta meg előadását, majd dr. Raffai Judit néprajzkutató A digitális szövegfolklór-adatbázisok címmel értekezett.

A néprajztudomány szempontjából fontos, időszerű kérdések körbejárása után szakmai kerekasztal-beszélgetésre került sor a témában felmerült kérdésekről. A tanácskozás kísérőprogramjaként a résztvevők megtekintették a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvtárának technikai felépítését, valamint Vázsonyi Csillának, az intézet munkatársának kalauzolásával betekintést nyerhettek a néprajzi bibliográfia digitális adatbázisába. A tanácskozás támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.