Falfestményen közös értékeink

Ben Johnston kanadai művész ma street art alkotást fest az Egység Művelődési Állomás melletti épületre az Anton Csehov utcában

hgy

2019. október 9., 09:09

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az épület homlokzatán jelenleg rekonstrukciós munkálatok folynak, a murális művészeti projektet a PDP (Print, Design, Photography) Kreatív Média konferencia és a Novi Sad 2021 Alap szervezésében valósítják meg.

Az Egység melletti épületen készülő falfestmény a tervezőinek és az újvidékiek nagy többségének közös értékeit hivatott hirdetni. A városban több, hasonló mű díszíti már az épületek falait, egyik közülük a Mihajlo Pupin munkásságának emléket állító festmény, a tudósról elnevezett sugárút egyik irodaházának falán (Szeli Balázs felvétele)

Az Egység melletti épületen készülő falfestmény a tervezőinek és az újvidékiek nagy többségének közös értékeit hivatott hirdetni. A városban több, hasonló mű díszíti már az épületek falait, egyik közülük a Mihajlo Pupin munkásságának emléket állító festmény, a tudósról elnevezett sugárút egyik irodaházának falán (Szeli Balázs felvétele)

Johnston az egyik előadó a PDP-konferencián, amelyet a Selyemgyár Kultúrközpontban tartanak meg október 10-e és 13-a között. A Művészek vendégségben program keretében, a Novi Sad 2021 Alap szervezésében megvalósuló esemény Kanadából érkező vendége kezdeményezte a falfestmény elkészítését. Dajana Vukajlija, a PDP-konferencia igazgatója a Dnevnik napilapnak a következőket nyilatkozta: – Nem szeretnénk egyelőre nyilvánosságra hozni, hogy milyen üzenetet fest majd Johnston a falra, szeretnénk, ezt meglepetésnek szánjuk. Annyit elárulhatunk, hogy a falfestmény a tervezőinek, valamint az újvidékiek nagy többségének közös értékeit tükrözi majd. A falfestménnyel szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik immár 11 éve részt vesznek a PDP-konferencián – mondta az igazgató.

Johnston számos falfestményt készített már világszerte, érdekes, gyakran háromdimenziós, tipográfiai megoldásokat alkalmaz művein. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a kanadai interdiszciplináris művész saját maga tanulta ki szakmáját, és a falfestményeken kívül dizájnnal, nyomtatással és brand logók készítésével is foglalkozik. A Selyemgyári előadásán kívül, az Egységben műhelymunkát is tart pénteken, október 11-én, mert szeretné továbbadni tudását azoknak, akik megbecsülik az utcai művészetet. Az egynapos műhelymunkán a látogatóknak alkalmuk lesz majd megtanulniuk néhány dolgot a dizájnolás kezdeti fázisairól, és azt is, hogy a dizájnolás miként alkalmazható a falfestményeken. A PDP-konferencia szervezői felhívást intéztek az érdeklődőkhöz, hogy jelenlétükkel járuljanak hozzá az utcai falfestmény elkészítéséhez.

A PDP-konferencia keretében, a Selyemgyár Kultúrközpontban szombaton, október 12-én 19 óra 30 perckor megtartják a Mural Liza elnevezésű panelbeszélgetést, amelyen többek között részt vesz Ben Johnston, Aleksandar Đorđević, Srđan Tunić és Uroš Štrboja, a helyi street art színpadának képviselője.

A panelbeszélgetés moderátora Milica Grujičić, a Láncreakció Civil Egyesület képviselője lesz.

A PDP-konferenciát a városi Ifjúsági és Sport Hivatal, a városi Művelődési Hivatal, a Műszaki Egyetem Grafikai- és Dizájn Szakja, a Novi Sad 2021 Alap és az OPENS 2019 támogatja.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége